Ve Španělsku se bouří tisíce zemědělců, centrum Valencie ochromily traktory

Tisíce zemědělců protestovaly v řadě španělských měst proti nízkým výkupním cenám svých produktů. Dopravní chaos způsobily ve Valencii stovky traktorů, velké demonstrace se podle deníku 20 Minutos konají i v jihošpanělském regionu Andalusie. Protesty ve Španělsku začaly už v lednu a mají pokračovat i příští týden. Vláda slíbila situaci urgentně řešit.

Největší protest španělských zemědělců se uskutečnil v milionové Valencii. Do centra města dopoledne přijelo na osm set traktorů, které tam zcela ochromily dopravu. Na demonstraci přišlo na šest tisíc lidí.

Traktory vyjely i do centra katalánské Lleidy. V andaluské Baeně demonstrovali mimo jiné producenti oliv, kteří mají v poslední době velké problémy. Ceny totiž snížila loňská velká úroda a kvůli zavedení cel na dovoz do USA klesl export do Ameriky.

„Výkupní ceny nám nepokryjí ani naše náklady,“ postěžoval si deníku El País jeden z demonstrantů ve Valencii Miguel Ángel Rosa.

Vinu ale španělští zemědělci nepřikládají jen své vládě. „Evropa nechává přivážet ovoce z Egypta, jižní Afriky a Jižní Ameriky. Tam mají nízké platy a navíc používají pesticidy, které jsou tady zakázané,“ uvedl další z manifestujících ve Valencii.

Traktory kam se podíváš. Farmáři napříč Španělskem zablokovali města a dálnice (zdroj: EBU)

Vláda plánuje změnit zákon

Ministr zemědělství Luis Planas měl v předchozích dnech sérii schůzek se zástupci zemědělských sdružení i distribučního sektoru. Po jednání s manažery řetězců Carrefour a Lidl se v pátek setkal s představiteli španělského maloobchodního řetězce Mercadona.

Planas slíbil, že vláda navrhne co nejdříve legislativní změny, které by měly řešit mimo jiné praktiky, jimiž velké obchody krátkodobě snižují ceny.