Víra je víc než stranická legitimace. Mormon Romney jako jediný hlasoval pro sesazení Trumpa

Horizont ČT24: Romney jako rebel (zdroj: ČT24)

Je to poprvé v historii USA, co prezidenta v impeachmentu nepodpořil senátor jeho vlastní strany. Svědomí nad partajní příslušnost pozdvihl Mitt Romney, který přitom patří k významným republikánům. Právě on v roce 2012 ve volbách vyzval úřadujícího demokratického prezidenta Baracka Obamu.

„Obvinění vznesená v článcích obžaloby jsou velmi vážná. Jakožto senátor v roli soudce jsem přísahal před Bohem, že budu soudit nestranně. Jsem hluboce věřící. Má víra je jádrem toho, kým jsem. Přísaha před Bohem pro mě má hluboké důsledky. Věděl jsem od začátku, že úkol soudit prezidenta, který je i lídrem mé vlastní strany, bude nejtěžší rozhodnutí, jemuž jsem kdy čelil. Nemýlil jsem se,“ prohlásil Romney v emotivním projevu před hlasováním o impeachmentu.

Trump se podle něj v ukrajinské kauze dopustil „hrozivého zneužití důvěry veřejnosti“ a „zjevného útoku na naše volební práva, naši národní bezpečnost a základní hodnoty“.

Romney vnímal Trumpův čin jako snahu udržet se za každou cenu u moci a označil ho za nejhorší útok na ústavu, který lze učinit. „Z tohoto důvodu jde o velmi závažný zločin a já nemám pod přísahou jinou možnost, než se takto vyslovit,“ dodal.

S kritikou okamžitě vyrukoval syn prezidenta Donald Trump mladší. Na Instagramu ho označil vulgarismem, který se v angličtině používá pro ženský pohlavní orgán. „Mitt Romney je navěky zahořklý, protože nikdy nebude americkým prezidentem. Byl příliš slabý, aby porazil demokraty, tak se k nim nyní připojil,“ napsal dále a dodal, že by měl být vyloučen z republikánské strany.

Dlouhé nepřátelství

Zkušený politický matador Romney drží uvnitř strany prapor opozice vůči současnému prezidentovi. Představitel republikánského establishmentu se politice věnuje desítky let. Reprezentuje tedy to, co Trump dlouhodobě napadá.

Když se v roce 2016 byznysmen s blonďatou přehazovačkou oficiálně stal kandidátem republikánů na prezidenta, řada významných členů strany se rozhodla ho ve volbách nepodpořit. Bývalí prezidenti Bushovi nebo právě Romney. „Přál bych si, abychom měli lepší výběr. Stále doufám, že se věci zlepší,“ řekl tehdy.

Po vítězných volbách se objevil náznak usmíření. Romney se stal jedním z kandidátů na ministra zahraničí. S nově zvoleným prezidentem se kvůli tomu sešel v jeho rezidenci, funkce však nakonec připadla Rexi Tillerosonovi.

Politický comeback bývalého mormonského misionáře přišel před dvěma roky, když vyhrál volby do Senátu za stát Utah, kde jeho církev sídlí a dominuje. Během kampaně získal překvapivě podporu i na Trumpově twitterovém účtu. „Mitt Romney oznámil, že kandiduje do Senátu za úžasný stát Utah. Bude skvělým senátorem.“ Nyní se vrátil do řad nepřátel.