Neúspěšný impeachment nahraje podle tisku Trumpovi. Ten píše o „strašlivém utrpení“

Demokratům impeachment nevyšel, republikáni se z osvobození Trumpa radují (zdroj: ČT24)

Republikáni se radují z osvobození Donalda Trumpa při impeachmentu v americkém Senátu. Prezident prohlásil, že musel projít „strašlivým utrpením“, stejně jako celá země. Naopak demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová výsledek hlasování kritizovala. Senátoři se podle ní rozhodli ignorovat fakta o zneužití pravomocí hlavou státu v ukrajinské kauze. Zahraniční média se obávají, že pokus o sesazení prezidenta prohloubí rozdělení americké společnost. Řada deníků píše, že proces Trumpa posílí.

Ústavní žalobu proti prezidentovi vznesla Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty. Ti obvinili Trumpa mimo jiné z toho, že se snažil zadržováním schválené vojenské pomoci přinutit Ukrajinu, aby trestně stíhala syna Joea Bidena. Ten je totiž jeho možným soupeřem v nadcházejících prezidentských volbách a informace o stíhání by Trumpovi mohla v kampani pomoci. Podle žaloby to bylo zneužití úředních pravomocí pro osobní prospěch.

Trump celou dobu vinu odmítal. Na slavnostní snídani za účasti členů Kongresu z obou politických stran označil svoje protivníky za nečestné a zkorumpované lidi, kvůli nimž musel on, jeho rodina a celá země projít „strašlivým utrpením“, napsala agentura AP. „Učinili všechno možné, aby nás zničili, a při tom velice ublížili naší zemi,“ prohlásil.

Kritizoval také Mitta Romneyho, který jako jediný republikánský senátor hlasoval pro sesazení prezidenta. „Nemám rád lidi, kteří využívají víru pro ospravedlnění toho, o čem vědí, že je špatné,“ řekl Trump. Odkazoval na středeční Romneyho slova, že mu překročení stranické linie nařizuje jeho „přísaha před Bohem“.

Republikáni věří, že je očista prezidenta posílí

Radost nad verdiktem senátorů vyjádřila řada vlivných republikánů. „Je to za námi,“ prohlásil před stoupenci v Pensylvánii viceprezident Pence a dodal, že to byl „neuvěřitelný týden“. „Právě před chvílí Senát Spojených států osvobodil prezidenta Donalda Trumpa v obou bodech ústavní žaloby,“ sdělil Pence příznivcům.

Vůdce republikánských senátorů Mitch McConnell prohlásil, že ústavní žaloba byla politickou prohrou demokratů a jejich kolosální chybou. Je přesvědčen, že republikáni vyšli z kauzy naopak posíleni.

Demokraté mluví o nespravedlnosti

Předsedkyně dolní komory Kongresu Pelosiová po hlasování naopak neskrývala pobouření. „Celých 75 procent Američanů a mnoho republikánských senátorů si myslí, že prezidentovo chování bylo špatné. Senát se ale rozhodl ignorovat fakta, vůli amerického lidu a svou povinnost vyplývající z ústavy,“ citovala Pelosiovou televize CNN.

„Prezident se nyní bude chlubit tím, že byl osvobozen. Ale k osvobození nemůže dojít bez procesu. A k procesu nemůže dojít bez svědků, bez dokumentů a bez důkazů. Tím, že ignoroval důkazy a odmítl se řídit základními pravidly spravedlivého soudního procesu, se republikánský Senát stal komplicem v prezidentově kamufláži,“ dodala Pelosiová.

Šéf senátních demokratů Chuck Schumer podle portálu Politico prohlásil, že proces s Trumpem nebyl spravedlivý. Prezidentovo osvobození považuje proto za Pyrrhovo vítězství republikánů, neboť nebyly předloženy skutečné důkazy a nebyli předvoláni svědci. Schumer také řekl, že se snažil zorganizovat spravedlivý proces, ale McConnell dohodu o tom, jak postupovat, uzavřít nechtěl.

Senátoři ve středu nejprve poměrem 52 ku 48 hlasům rozhodli, že Trump je nevinen, pokud jde o první článek ústavní žaloby, který se týkal možného zneužití pravomoci. Následně poměrem 53 ku 47 hlasům odhlasovali, že je nevinný i pokud jde o druhý článek žaloby týkající se obstrukcí vůči Kongresu USA.

Romney vzbudil rozruch

Při prvním hlasování se ke 47 demokratickým senátorům přidal republikán Mitt Romney, který za to čelí kritice, a to nejen od prezidenta. Republikánská strana k Romneyho postoji vydala tiskové prohlášení, jež uvedla titulkem, že senátor se otočil zády ke státu Utah, který v horní komoře Kongresu zastupuje.

„Jsem si vědom toho, že v mé straně i v mém státě jsou lidé, kteří mé rozhodnutí důrazně odsoudí,“ konstatoval Romney. „Jsem si jistý, že od prezidenta a jeho stoupenců uslyším nadávky. Skutečně si někdo myslí, že bych přijal tyto následky bez nezvratného přesvědčení, že to vyžadovala má přísaha před Bohem?“ uvedl Romney v prohlášení.

„Mitt Romney je navždy zahořklý, protože nikdy nebude prezidentem Spojených států,“ napsal pak na Twitteru prezidentův syn Donald Trump mladší.

Šéf Bílého domu v minulosti opakovaně při kritice na adresu Romneyho poukazoval na jeho neúspěšný střet s demokratem Barackem Obamou, se kterým v prezidentských volbách v listopadu 2012 prohrál. Trumpův syn v tweetu poznamenal, že Romney by tehdy příliš slabý, než aby demokraty porazil, proto se k nim nyní přidal.

Média mluví u trumfu pro Trumpa a slabých demokratech

Osvobození Trumpa si všímají zahraniční média. „Trumpova krátká, ale nepřehlédnutelná politická kariéra je založená na principu ,rozděl a zesměšni‘,“ píše na webu britský list The Guardian. Jeho osvobození v procesu ústavní žaloby prohloubí propast mezi Američany, která je největší od války ve Vietnamu a možná i od občanské války v 60. letech 19. století, obává se deník.

Osvobození se pro Trumpa stane dalším nástrojem k polarizování země a k podněcování jeho voličské základny, myslí si také The Guardian. Trumpovi republikáni i demokraté nyní listopadové prezidentské volby považují za boj mezi dobrem a zlem, kdy vidina možné prohry je důvodem k panice, píše list.

Trump, pro něhož je politika válkou vedenou jinými prostředky, podle deníku The Times nikdy nebyl v lepší pozici. V řadách demokratů panuje chaos a nejsou schopni zorganizovat hlasování v Iowě pro méně než 200 tisíc lidí, na které měli čtyři roky na přípravu. Navíc jsou rozděleni do frakcí, kdežto republikáni stojí v šiku za Trumpem, tvrdí The Times.

„Zdá se, že za tuto úpornou snahu neustoupit ani o píď, bude v listopadu odměněn druhým funkčním obdobím,“ předpovídá The Times.

Verdikt senátorů, kteří díky republikánské většině v horní komoře odmítli oba body ústavní žaloby, švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung označuje za „trumf“ šéfa Bílého domu. Proces mu nijak neuškodil a příští měsíce ukážou, zda mu dokonce neprospěl.

Britská zpravodajská stanice BBC ovšem na svých internetových stránkách poznamenává, že uzavření kapitoly „impeachment“ nemusí znamenat konec prezidentových problémů. Není totiž jasné, zda se neobjeví další odhalení podobné tomu, které vedlo k právě skončenému procesu ústavní žaloby.

Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung se Romney zapíše do učebnic dějepisu svým projevem, v němž odůvodnil, proč podpoří demokraty ve snaze Trumpa sesadit. List neúspěšnému kandidátovi z prezidentských voleb v roce 2012 věnoval článek nazvaný „Romneyho čest, Trumpův vztek“.

Polský list Gazeta Wyborcza k tomu píše, že se předem vědělo, že Trump bude zbaven viny, ale Romneyho hlas oslabil prezidentovo tvrzení, že impeachment je jen politickým útokem ze strany demokratů.

Švédský list Dagens Nyheter míní, že americký Senát svoji kontrolní roli ve vztahu k výkonné moci nevzal vážně, a označuje to za skličující.

Neue Zürcher Zeitung se obává, že Trumpovo osvobození je „osudovým precedentem pro budoucnost“. Potvrzuje přesvědčení prezidenta, kterému podle všeho chybí respekt k demokratickým zvyklostem a ke kontrolní funkci institucí, že si může dovolit vše. Znamená to také pobídku pro budoucí obyvatele Bílého domu, aby zneužívali svou moc, píše švýcarský list.