Slovenští policisté prohledávají domy Kočnera a bývalého generálního prokurátora Trnky

Slovenská policie uskutečnila razii v domě bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky, který byl loni postaven mimo službu kvůli svým kontaktům s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Domovní prohlídky policisté zahájili také v domě a ve firmách Kočnera, který je ve vazbě a který mimo jiné čelí obžalobě z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Informovala o tom slovenská média.

Policie sdělila, že její elitní útvar v rámci vyšetřování ekonomické trestné činnosti vykonává šestnáct domovních prohlídek a razie v dalších devíti objektech. Kromě Bratislavy zasahovali policisté také na středním Slovensku, včetně turistického střediska Donovaly, kde Kočner rovněž vlastní nemovitosti.

Policejní akce následovala po středečních domovních prohlídkách u několika soudců, kteří jsou podezřelí ze spolupráce s Kočnerem. Kontakty Kočnera s pracovníky justice vyšly najevo loni v létě při vyšetřování Kuciakovy vraždy. Následně bylo několik soudců postaveno mimo službu.

Investigativní reportér Kuciak psal také o kontroverzních Kočnerových podnikatelských aktivitách, což bylo podle prokuratury důvodem, že si podnikatel objednal jeho vraždu. Kočner je podezřelý také v několika případech ekonomické kriminality včetně daňového deliktu.

Bývalého šéfa slovenské prokuratury Trnku policie dříve v tomto měsíci zadržela a obvinila ze zneužití pravomocí, prokurátor obvinění následně zrušil.