Ani smrt neochránila před spravedlností. V Paříži zazněly tresty pro francouzské islamisty

Události: V Paříži končí první soud s Francouzi, kteří bojovali v řadách IS (zdroj: ČT24)

Tresty od pětadvaceti let až po doživotí vynesl v pátek soud v Paříži nad Francouzi, kteří v Sýrii a Iráku působili v řadách samozvaného Islámského státu (IS). Proces se čtyřiadvaceti obžalovanými byl prvním svého druhu. Vedl se i přes to, že mnozí nich v bojích zemřeli. Francie zároveň řeší citlivou otázku návratu asi pěti set francouzských islamistů z Blízkého východu.

Většina islamistů byla souzena v nepřítomnosti – symbolicky. Ani smrt totiž nemá ty, kdo bojovali v řadách IS, ochránit před spravedlností. Už proto, že někteří z nich připravovali teroristické útoky i v Paříži.

Téměř všichni z těchto obviněných se radikalizovali v mešitách, zejména na severu Paříže. Jejich identita je dobře známá. Na lavici obžalovaných usedlo pouze pět osob. Zbylých devatenáct patrně zahynulo při náletech v Sýrii a Iráku.

Někteří džihádisté jsou stále na Blízkém východě

Další džihádisté stále čekají na návrat do Francie z Turecka nebo z Iráku, kde už jich část odsoudili k trestu smrti. „Ti, kteří spáchali zločiny proti Iráku a na iráckém území, stanou před iráckým soudem,“ prohlásil tamní prezident Barham Sálih.

Tento postoj dlouho podporovala i Francie. Nakonec ale své občany bude zřejmě soudit sama. Obává se, že by mohli někteří vězni z blízkovýchodních žalářů uprchnout a ve Francii se pak pokusit o teroristický útok.

„Musíme se postarat o to, aby byli všichni zajatci dobře střeženi a zůstali pod stálou kontrolou,“ uvedl šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian.

Sami zajatí džihádisté většinou odmítají, že by se účastnili bojových akcí. „Nebojoval jsem, byli jsme bombardováni. Neúčastnil jsem se vojenských operací,“ tvrdí například jeden z nich.

Drtivá většina Francouzů si návrat islamistických spoluobčanů nepřeje

Devadesát procent Francouzů si návrat svých občanů nepřeje. Mnozí se obávají toho, že mohou v budoucnu po případném propuštění chystat ve Francii útoky nebo aspoň rekrutovat a radikalizovat své sympatizanty.

Další proces každopádně začne v Paříži v květnu. Na lavici obžalovaných stanou i ti, kteří pomáhali s odjezdem do Iráku a Sýrie dalším bojovníkům takzvaného Islámského státu nebo se podíleli na přípravě teroristického útoku v Bataclanu.