Írán poskytl Ukrajině přístup k černým skříňkám letu PS752. Popírá obvinění, že boeing sestřelil

Události: Vyšetřování letecké tragédie u Teheránu (zdroj: ČT24)

Írán umožnil Ukrajině plně spolupracovat na vyšetřování středeční katastrofy letu PS752. Ukrajinští experti podle ministra zahraničí Vadyma Prystajka získali přístup k jeho černým skříňkám. Kde bude jejich obsah analyzován, nebylo podle něj zatím rozhodnuto. Írán znovu kategoricky popřel tvrzení některých západních států, že ukrajinský stroj sestřelila jeho raketa.

Zřícení letounu nepřežil žádný ze 176 lidí na palubě. Většina z nich měla íránské a kanadské pasy, na palubě byli i občané Ukrajiny, Švédska, Afghánistánu a Británie.

Podle americké televize CBS jsou američtí představitelé přesvědčeni, že ukrajinský letoun sestřelil Írán, jen pár hodin po íránském raketovém útoku na americké síly v Iráku. Ten následoval jako odveta za zabití Kásima Solejmáního. Zpravodajské služby podle CBS zachytily signál o zapnutí radaru íránské protivzdušné obrany a americké družice odhalily odpálení dvou protiletadlových raket ze země krátce před zřícením letadla.

O možnosti sestřelení letounu Íránci hovořili již ve čtvrtek kanadský a britský premiér Justin Trudeau a Boris Johnson.

Írán vinu odmítá

„Jedna věc je jistá, toto letadlo raketa nezasáhla,“ prohlásil šéf íránské organizace pro civilní letectví Alí Ábedzádeh. „Viděli jsme jistá videa. Potvrzujeme, že letoun hořel asi 60 až 70 vteřin. Ale tvrdit, že byl něčím zasažen, by z vědeckého hlediska nebylo správné,“ dodal podle AFP.

Ábedzádeh zdůraznil, že „naprosto klíčové“ pro vyšetřování jsou údaje z černých skříněk a že veškerá prohlášení poskytnutá před rozšifrováním údajů z těchto palubních záznamníků nepředstavují „odborný názor“.

Íránská vláda už dříve uvedla, že zprávy o sestřelu jsou psychologickou válkou proti ní. Vyzvala všechny zúčastněné státy, aby k vyšetřování vyslaly své zástupce. Pozvala i firmu Boeing, které dříve odmítala černé skříňky vydat.

Na tiskové konferenci také zaznělo, že získání údajů z černých skříněk, z nichž jedna zaznamenává údaje o letu a druhá hovory v pilotní kabině, potrvá jeden až dva měsíce. Samotné vyšetřování by mohlo trvat rok či dva. Schopností analyzovat černé skříňky disponuje jen několik zemí světa, jako jsou například Spojené státy, Německo či Francie, dodala AFP.

Ukrajina vyzývá ke zdrženlivosti

Ukrajinský ministr zahraničí Vadym Prystajko potvrdil, že Írán jeho vyšetřovatelům umožňuje plnou spolupráci při objasňování příčin tragédie. Získali i přístup k černým skříňkám se záznamy technických dat letu a hlasové komunikace posádky.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vybídl západní státy k předložení důkazů: „Verze o zásahu letadla raketou není nevyloučená, ale není ani potvrzená.“ O vyšetřování neštěstí v pátek hovořil se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem, který při něm nabídl podporu.

„Naším cílem je zjistit nespornou pravdu. Považujeme to za povinnost celého mezinárodního společenství vůči pozůstalým a památce obětí. Hodnota lidského života stojí nad jakýmikoliv politickými motivy,“ zdůraznil prezident.

Americký list zveřejnil video s údajným zásahem letadla

Americký list The New York Times ve čtvrtek zveřejnil video, které zřejmě ukazuje, jak íránská raketa ve vzduchu zasáhla letadlo. Deník uvedl, že záznam je ověřený.

Na záběru je vidět malý výbuch poblíž teheránského letiště. Boeing pak podle The New York Times ještě několik minut pokračoval v letu, načež se obrátil zpátky směrem k letišti. Tehdy už přestal vysílat signál, hořel, následně explodoval a zřítil se.

O možném sestřelení už dříve spekulovala americká média

O možném sestřelení už dříve spekuloval americký časopis Newsweek. Napsal, že letadlo zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby. Odvolal se přitom na zástupce Pentagonu a americké tajné služby.

Dva zdroje z Pentagonu se podle Newsweeku domnívají, že šlo o nešťastnou náhodu. Předpokládá se, že v době, kdy letadlo spadlo, tedy po íránském raketovém útoku na základny v Iráku, byl aktivován íránský protivzdušný systém.

Středeční pád ukrajinského letadla byl nejhorší katastrofou civilního letectví v Íránu od roku 1988, kdy Američané omylem sestřelili íránský stroj, v němž zemřelo 290 lidí.