Konec ticha o sexuálním násilí. K soudu doputoval Weinsteinův případ, který spustil MeToo

Události: Weinsteinova kauza u soudu (zdroj: ČT24)

Výběrem poroty začíná proces s filmovým producentem Harveym Weinsteinem čelícím obžalobě ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy po celém světě začaly veřejně svěřovat se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, aby rozetnuly bludný kruh násilí a mlčení.

Sedmašedesátiletého producenta od roku 2017 obvinilo ze sexuálních útoků více než osmdesát žen včetně slavných hereček Salmy Hayekové či Gwyneth Paltrowové. Soud se nyní bude zabývat jen případem, který se týká dvou údajných obětí. Jednu podle prokuratury v roce 2006 nutil k orálnímu sexu, druhou v roce 2013 znásilnil.

Prokuratura v Los Angeles v pondělí nicméně vydala prohlášení, podle něhož je Weinstein obviněn ze dvou dalších útoků. Oba se podle žalobců měly stát v roce 2013, jeden vyšetřovatelé označili jako znásilnění a druhý za sexuální napadení.

V únoru toho roku údajně Weinstein znásilnil nejmenovanou ženu v hotelovém pokoji, když se vnutil do jejího apartmánu. Následující den měl napadnout jinou ženu v hotelu v Beverly Hills. Tato oběť bude podle prokurátorů vypovídat už v nynějším manhattanském procesu. Vypracování obžaloby pozdržela váhavost obětí o incidentu vypovídat. Obvinění ze strany dalších tří žen prokuratura v Los Angeles dál prošetřuje.

Aktuální obžaloba má celkem pět bodů, a pokud bude někdejší filmový magnát a šéf studia Miramax shledán vinným, hrozí mu až doživotní vězení. Weinstein tvrdí, že je nevinen a že všechny sexuální kontakty se vždy odehrávaly se souhlasem obou stran.

Skandál rychle utnul jeho kariéru. Musel odejít z vedení své produkční firmy The Weinstein Company, která později skončila v konkurzu. Byl vyloučen z řady prestižních filmových organizací, včetně americké Akademie filmového umění a věd, která uděluje filmové ceny Oscar. Zcela se stáhl z veřejného života a opustila ho také jeho druhá manželka Georgina.

Ven s tím

Weinsteinův případ zveřejněný poprvé v říjnu v The New York Times odstartoval lavinu obvinění. Ženy, které se do té doby styděly o svých zkušenostech se sexuální agresí mluvit, ztrácely zábrany.

Převládl pocit, že mlčení poskytovalo sexuálním predátorům beztrestnost a ženy byly stále ohrožené. Se sloganem MeToo (já také) se proto začala objevovat svědectví, jejichž smyslem je dát mužům najevo, že obtěžování není normální a hrozí za něj trest nebo alespoň společenské zostuzení.

Slogan poprvé použila herečka Alyssa Milanová 15. října 2017 na Twitteru s výzvou všem obětem. „Kdyby všechny ženy, které byly sexuálně obtěžovány nebo napadeny, napsaly do statusu ‚já také‘, mohly bychom lidem ukázat rozsah tohoto problému,“ vysvětlila později.

Milanová tak zpopularizovala činnost aktivistky Tarany Burkeové, která pod tímto hashtagem bojuje proti sexuálnímu násilí již od roku 1997. Během tří dnů přidalo #MeToo ke svému příspěvku na Twitteru nebo Facebooku přes 12 milionů uživatelek i uživatelů. Do sdílení nepříjemných zážitků se zapojila i řada mužů, postupně se začaly objevovat příspěvky od těch, kteří se obtěžování dopustili a díky výzvě se sami rozhodli promluvit.

Hoffman, Spacey, Cosby, Domingo…

Kromě Weinsteina se po začátku kampaně začala v nelichotivém světle objevovat i řada dalších osobností. V tisku se objevily tyto informace o herci Dustinu Hoffmanovi, herečka Julianna Marguliesová a další obvinily z obtěžování hvězdu akčních snímků Stevena Seagala. Kvůli aféře rezignoval britský ministr obrany Michael Fallon a newyorská Metropolitní opera přerušila spolupráci se svým dlouholetým dirigentem a hudebním ředitelem Jamesem Levinem. Důvodem bylo podezření, že sexuálně zneužíval chlapce.

Skandál se dotkl také amerického režiséra Woodyho Allena, kterého adoptivní dcera po letech znovu obvinila z pohlavního zneužití v době, kdy jí bylo sedm let. Kevina Spaceyho pak jeho herecký kolega Anthony Rapp obvinil, že se jej pokusil svést, když mu bylo teprve 14 let. Spacey prohlásil, že si na nic nepamatuje, protože byl nejspíš hodně opilý, ale omluvil se. Z obtěžování ho poté nařkl další tucet mužů, a přestože u soudu skončil jen jediný případ, který nakonec sama prokuratura stáhla, ocitla se hercova kariéra v troskách.

Jedním z nejvýznamnějších filmařů, na které měla kampaň výrazný dopad, byl Roman Polanski, kterého předloni spolu s komikem Billem Cosbym vyloučili (podobně jako dříve Weinsteina) z americké Akademie filmových umění a věd. Cosbyho soud v září 2018 poslal do vězení za zdrogování a znásilnění někdejší přítelkyně v roce 2004.

V září 2018 také kvůli obvinění z obtěžování ukončil po půlstoletí spolupráci s Metropolitní operou španělský operní pěvec Plácido Domingo.

Křivá obvinění

Na adresu #MeToo se okamžitě snesla i kritika. Jejím hlavním motivem bylo, že si ženy vymýšlejí a mohou muže vydírat, i když se sexem souhlasily.

Italská herečka Gina Lollobrigida, sama dvojnásobná oběť sexuálního násilí, řekla, že je třeba věc oznámit hned, a ne až po letech. Začátkem roku 2018 se stovka převážně francouzských umělkyň v čele s Catherine Deneuveovou v otevřeném dopise ohradila proti tendenci ke kriminalizaci mužů.

Podle Seana Penna je hnutí #MeToo podezřelé a vedlo k rozdělení mužů a žen na nepřátele. „Mnohé z případů jsou jen ničím nepodložená tvrzení,“ řekl.

Pozornost vyvolal i případ italské herečky Asii Argentové, která sama čelila obvinění se sexuálního útoku. Podle deníku The New York Times jí hrozil žalobou kvůli údajnému sexuálnímu útoku o 20 let mladší herec a hudebník Jimmy Bennett.

Loni v září pařížský soud odsoudil iniciátorku kampaně ve Francii Sandru Mullerovou za pomluvu vůči muži, kterého v roce 2017 obvinila ze sexuálního obtěžování. Mullerová musí poškozenému zaplatit pokutu ve výši 20 tisíc eur (516 tisíc korun).