Weinstein před soudem odmítl vinu v aféře sexuálního obtěžování. Ženy podle něj vždy souhlasily

Americký filmový producent Harvey Weinstein před soudem odmítl vinu za znásilnění a sexuální útoky, z nichž je obviněn. Weinstein tvrdí, že sexuální akty probíhaly vždy se souhlasem žen. Jeho obhájce se snaží zpochybnit věrohodnost údajných obětí. Weinsteinův případ odstartoval celosvětovou kampaň #Metoo proti obtěžování a sexuálnímu násilí na ženách.

Velká porota šestašedesátiletého producenta minulý týden obvinila ze znásilnění, jehož se údajně dopustil v roce 2013 a také sexuálních útoků, které se datují do roku 2004.

Bývalá herečka Lucia Evansová úřadům řekla, že ji tehdy jako začínající umělkyni přiměl ve své pracovně k orálnímu sexu. Oběť prvního trestného činu nebyla identifikována, protože o své zkušenosti nepromluvila veřejně.

Newyorský soudce v úterý přečetl Weinsteinovi obžalobu a požádal jej o stručná vyjádření. Spoluzakladatel filmových studií Miramax a The Weinstein Company vinu odmítl. Jeho právník označil obvinění za absurdní a prohlásil, že Weinstein měl s údajnou obětí znásilnění dlouhodobý vztah, který pokračoval i po inkriminovaném činu.

„Znásilnění je hrozný zločin, ale je právě tak trestuhodné být nespravedlivě ze znásilnění obviněn. Vnímá to tak (Weinstein), že byl nespravedlivě obviněn ze znásilnění,“ řekl novinářům po skončení výslechu obhájce Benjamin Brafman. Sám Weinstein s reportéry mluvit nechtěl a od soudu odjel po zhruba 40 minutách.

Brafman uvedl, že se obhajoba měla možnost seznámit s důkazy proti Weinsteinovi, na jejichž základě označil svého klienta za „zcela obhajitelného“. „Začínáme svůj boj. Pokud budeme úspěšní, k procesu ani nemusí dojít,“ dodal s vysvětlením, že se bude obhajoba snažit docílit toho, aby žalobci upustili od obvinění ještě před začátkem soudního procesu.

Newyorský prokurátor Cyrus Vance řekl, že taktika zpochybňování věrohodnosti žen se od obhajoby dala očekávat. Právě Vance již v minulosti odmítl Weinsteina obvinit, když proti němu v případu údajného osahávání chtěla v roce 2015 svědčit italská modelka. Tehdy prokurátor čelil tlaku ze strany organizací hájících práva žen, které na současné obvinění producenta reagovaly vesměs s uspokojením.

Weinstein se předminulý týden dobrovolně přihlásil na policii. Soudce jej poté propustil na kauci jednoho milionu dolarů (22 milionů korun). Před svým propuštěním musel odevzdat pas a souhlasit s tím, že bude nosit elektronické zařízení monitorující jeho pohyb.

Hollywoodský producent podle týdeníku The New Yorker vynaložil obrovské prostředky ve snaze zabránit tomu, aby vyšlo najevo rozsáhlé sexuální zneužívání žen, z něhož je nyní obviňován. K tomu využíval své právníky a celou armádu soukromých detektivů, včetně bývalých agentů tajných služeb, a to i z izraelského Mossadu.

Kauza Weinstein spustila celou lavinu

Weinsteina nařklo v posledních měsících ze sexuálních útoků víc než 70 žen, mezi nimi například modelky či reportérky. Z nevhodného chování ho obvinily i herečky Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie či Salma Hayek. 

Paltrow prohlásila, že se ji Weinstein na začátku její kariéry snažil přimět k masáži a že se jí později zastal její někdejší přítel Brad Pitt. Jolie oznámila, že má z mládí s producentem špatné zkušenosti, proto s ním odmítla spolupracovat a varovala před ním i ostatní.

Herečka Gwyneth Paltrow, tehdejší první dáma Hillary Clintonová a Harvey Weinstein na fotografii z roku 1998
Zdroj: Peter Morgan/Reuters

Jeho případ následovala záplava dalších odhalení podobných činů. Pod hastagem #Metoo se rozjela celosvětová kampaň proti obtěžování a sexuálnímu násilí na ženách.

O místo kvůli podobným obviněním přišel například americký moderátor Charlie Rose, svého postu se vzdal i britský ministr obrany Michael Fallon. Kentucký zákonodárce Dan Johnson dokonce poté, co ho žena obvinila ze sexuálního obtěžování, spáchal sebevraždu.