Britský ministr obrany Fallon rezignoval. Kvůli obviněním, že obtěžoval novinářku

Britský ministr obrany Michael Fallon rezignoval poté, co se dostal pod tlak kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování. V rezignačním dopisu Fallon uznal, že jeho chování v minulosti nedosahovalo vysokých standardů, jaké jsou na britskou armádu kladeny. V úřadu jej nahradí Gavin Williamson.

Před několika dny se ministr obrany dostal pod tlak kvůli novinovému článku, který popisoval 15 let starý incident. V roce 2002 podle něj Fallon při večeři sahal na koleno jedné z přítomných rozhlasových novinářek.

Fallonův mluvčí už v pondělí BBC řekl, že se nynější ministr tehdy dotyčné ženě za své chování omluvil. Sama novinářka na Twitteru napsala, že událost považuje za uzavřenou.

Horizont ČT24: Fallon rezignoval kvůli obtěžování novinářky (zdroj: ČT24)

Premiérka Mayová Fallonovu rezignaci přijala. V dopise, který mu zaslala, mu vyjádřila uznání za odvedenou práci. Ve funkci, kterou zastával od roku 2014, podle ní přispěl k úspěchům britské armády v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Vlna odhalování případů sexuálního obtěžování, která se začala po světě šířit v souvislosti s aférou amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, zasáhla i Británii.

Mayová minulý týden vyzvala k řádnému vyšetření obvinění ze sexuálního obtěžování, které vznesly zaměstnankyně britského parlamentu. Ministr pro mezinárodní obchod zase měl po své asistentce chtít, aby mu kupovala sexuální pomůcky, a častovat ji lascivními přezdívkami. Jedním z posledních obviněných je i šéf kabinetu premiérky Damian Green.

Výběr nového ministra vzbudil rozruch

Britský deník The Guardian, který bývá k vládě kritický, tvrdí, že mnoho konzervativních poslanců bylo Williamsonovým jmenováním v době, kdy je hladký chod konzervativní frakce v parlamentu klíčový, překvapeno.

Jeden z poslanců Williamsonovo povýšení podle listu označil za „neuvěřitelné, směšné a udivující“. Někteří poslanci soudí, že Mayová s Williamsonem počítá jako se svým nástupcem a uzavřela s ním v tomto směru dohodu.