Kubu navštívil poprvé od konce 19. století španělský král

Horizont: Kuba bude mít premiéra a utužuje vztahy s Madridem (zdroj: ČT24)

Už v sobotu jmenuje kubánský prezident Miguel Díaz-Canel vůbec poprvé v komunistické historii ostrova premiéra. O dějinná prvenství není na Kubě v poslední době nouze. Uplynulo jen pár týdnů od chvíle, kdy do země přicestoval po 121 letech španělský král ku příležitosti pětistého výročí založení Havany.

Před pěti sty lety předkové poddaných španělského panovníka zakládali Havanu. Odsud pak králové ovládali své obrovské zámořské kolonie. O Kubu přišli jako o poslední v roce 1898. Od té doby na ostrově žádný španělský monarcha na státní návštěvě nebyl.

V posledních letech vedou Španěly na Kubu hlavně mimořádné ekonomické zájmy. Třeba v těsné blízkosti španělského velvyslanectví vyrostl jeden z neluxusnějších hotelů v celé karibské oblasti.

Královská návštěva měla proto mimo jiné podpořit právě španělské podnikatele. I na ně doléhají nové americké sankce vůči Kubě, které se mají vztahovat i na jiné než americké firmy.

„Španělsko coby svrchovaný stát zmobilizuje všechny diplomatické a právní prostředky, aby zavrhlo uplatňování amerických zákonů ve třetích zemích,“ zdůraznil španělský ministr zahraničí Josep Borell.

Španělský premiér navíc králi Filipovi VI. zakázal jakékoli schůzky s kubánskou opozicí. Cestu mu připravoval i královský institut Elcano.

Podle ředitele tohoto ústavu Charlese Powella postoj vlády odpovídá náladám Španělů, kteří většinou k vládě bratrů Castrových nechovají žádné zvláštní sympatie. „Španělé by ale zároveň těžko chápali, kdyby jejich vláda byla nějak mimořádně bojovně naladěná proti kubánskému režimu,“ míní.

Také Kubánci vnímají své bývalé kolonizátory vzhledem ke společné minulosti jinak než ostatní národy. Španělská stopa je i po pěti stech letech v kubánské metropoli nesmazatelná.