Turecké úřady proti prokurdské straně. Odstraňují její starosty a stíhají řadové členy

Horizont ČT24: Turecký tlak na prokurdské politiky (zdroj: ČT24)

Turecké úřady stupňují tlak na prokurdskou Lidově demokratickou stranu HDP. Na základě obvinění ze spolupráce s teroristy zbavily funkce dva tucty jejích starostů, stíhání čelí i část vedení strany a tisíce jejích řadových členů. HDP je jedinou parlamentní stranou, která odmítla vojenskou ofenzivu Turecka v Sýrii.

Historickou část Diyarbakiru na jihu Turecka před třemi lety zničily boje armády s ozbrojenci zakázané Strany kurdských pracujícíh (PKK). Ankara, Evropa i Spojené státy řadí tuto organizaci mezi teroristy.

Erdoganova strana AKP z vazeb na PKK viní i politiky prokurdské Lidově demokratické strany, včetně jejích zástupců ve vedení měst a obcí. „Mají to být starostové ve službách města, ale jen řeční a stále udržují kontakty s teroristickou organizací a poskytují jí veřejné prostředky,“ tvrdí předseda AKP v Diyarbakiru Süleyman Serdar Budak.

Předseda AKP v Diyarbakiru Süleyman Serdar Budak
Zdroj: ČT24

Starosta za HDP sesazen navzdory 60 procentům ve volbách

V milionovém městě obývaném převážně Kurdy získala HDP v březnových komunálních volbách 60 procent hlasů. V srpnu ale byl její starosta sesazen a stejný osud potkal zatím třiadvacet jeho kolegů.

Magistrát v Diyarbakiru je největší a nejdůležitější úřad, o který prokurdská HDP zatím přišla. Stejně jako v dalších dvou tuctech případů byl i zde sesazený starosta nahrazen státem vybraným správcem.

HDP veškerá obvinění ohledně spolupráce s teroristy odmítá a celou věc považuje za snahu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana stranu zadusit. Právník Muhsin Bilal připomíná, že žádný z odstraněných starostů nebyl odsouzen. „Některá obvinění nemohou být vysvětlena s pomocí logiky a paragrafů. Ne, pokud jsou případ a vyšetřování politicky motivované,“ říká.

Prokurdská strana požaduje předčasné volby

Starosta historické části Diyarbakiru Cemal Özdemir zatím ve funkci zůstává. Mluví ale o jiných formách nátlaku ze strany dosazeného správce: „Odebral nám technickou a personální pomoc, kterou magistrát poskytoval. V kontaktu s ním ale v žádném případě nejsme. Jeho přítomnost v úřadu je z našeho pohledu nelegální.“

Zatýkání stranu v jejích tradičních baštách na jihovýchodě Turecka téměř ochromilo. HDP na protest zvažovala opustit městské rady i národní parlament. Nakonec padlo rozhodnutí zůstat. Po vládě ale chce předčasné volby.