Kamery už poznají i řidiče s mobilem. Do provozu je nasazují v Austrálii

Horizont ČT24: Kamery už poznají i řidiče s mobilem (zdroj: ČT24)

Kamery s umělou inteligencí v Austrálii v ostrém provozu hlídají, jestli nemají řidiči v rukou mobilní telefon. Úřady doufají, že díky tomu výrazně ubude nehod. Během pěti vteřin nepozornosti – třeba na přečtení krátké zprávy – totiž vůz ujede desítky metrů, které mohou skončit tragédií.

Kamery s umělou inteligencí pracují ve dne i v noci, za každého počasí a mobil za čelním sklem poznají až v třísetkilometrové rychlosti. Nejprve zachytí interiér každého auta. Snímky bez mobilů pak systém sám odfiltruje a ty s podezřením na přestupek předá úředníkům.

„Řídit s mobilním telefonem je jako řídit opilý. Je to hloupost, je to nebezpečné a někoho to zabije,“ prohlásil při prezentaci systému ministr dopravy australského státu Nový Jižní Wales Andrew Constance. Že se řidič nevěnuje řízení, je nejčastější příčinou dopravních nehod. Jak často za to může konkrétně mobil, není známo.

Podle dopravních modelů australské policie by však nové zařízení mělo předejít až stovkám tragických nehod ročně jenom v Novém Jižním Walesu. Do čtyř let by tam měla umělá inteligence hodnotit 135 milionů snímků ročně.

Prokázání přestupku u soudu

Na rozšíření zlozvyku dívat se místo na silnici do mobilu ukázal i testovací provoz systému v okolí Sydney. Během půl roku odhalil 100 tisíc řidičů s telefonem v ruce. To je třikrát víc, než kolik za stejnou dobu rozdala policie pokut v celém Česku.

Automaticky pořízené snímky také řeší problém, jak přestupek prokázat. I tuzemské příklady totiž ukazují, že pokud se spor dostane až před soud, osobní svědectví policistů nemusí stačit.