INFOGRAFIKA: Podívejte se na složení nové Evropské komise

Události: Europarlament odsouhlasil složení nové Evropské komise (zdroj: ČT24)

Nová Evropská komise, kterou ve středu schválil europarlament, se ujme úřadu 1. prosince. V týmu Němky Ursuly von der Leyenové bude 12 žen, což je nejvíc v historii. Místopředsedkyní Komise je také Češka Věra Jourová. Rozvržení portfolií jednotlivých komisařů zobrazuje infografika.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pro novou Komisi hlasovalo 461 europoslanců, proti jich bylo 157 a 89 se zdrželo. „Jsem velké podpoře v parlamentu velice ráda. Čekala jsem, že se spíš naplní skeptičtější hlasy, ale teď, když nad tím zpětně přemýšlím, tak se nedivím, že ta podpora byla vysoká,“ uvedla Jourová.

„Paní předsedkyně Ursula von der Leyenová opravdu udělala maximum, aby získala co největší možnou podporu, a to se také projevilo na hlasování. Ona si to prostě odpracovala,“ vysvětlila.

Za své hlavní priority v nové funkci v Komisi označila Jourová ochranu demokracie a svobody slova. „Mám za úkol chránit hodnoty, tak vypíchnu jednu věc. Myslím, že musíme chránit rovné a férové volby v Evropě, které jsou podmínkou demokracie. Stejně tak podmínkou je nezávislá profesionální justice a stejně tak je podmínkou zachování svobody slova. To znamená, že se budu zabývat i nezávislostí médií a vůbec mediálním prostorem, zda v Evropě neuhyne ekonomickým nebo politickým tlakem,“ poznamenala.

V nové Komisi bude působit osm dosavadních eurokomisařů. Zasedne v ní celkem 12 žen a 15 mužů. Dosluhující tým vedený Jeanem-Claudem Junckerem měl v době nástupu do funkce v roce 2014 o tři ženy méně.

Průměrný věk nové Komise je 55 let, což je o tři roky více, než měl končící Junckerův tým. Nejmladším členem nové Komise je devětadvacetiletý Litevec Virginijus Sinkevičius, nejstarším pak dvaasedmdesátiletý Španěl Josep Borell.

Nejvíce, a to deset eurokomisařů, se řadí k Evropské lidové straně (EPP). Ta měla v dosluhující Komisi 14 zástupců. Devět komisařů se řadí ke Straně evropských socialistů (PES), která dosud měla osm zástupců. K liberálům (ALDE) patří pět komisařů, včetně Věry Jourové.

Litevský komisař Sinkevičius byl zvolen za zelené, společně s dalším komisařem z Francie patří k nezávislým. Polák Janusz Wojciechowski je členem vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), která patří k euroskeptické pravici (ACRE).