Jako po válce. Štáb ČT natáčel na hongkongské univerzitě zničené boji mezi demonstranty a policií

Štáb ČT natáčel uvnitř obléhané hongkongské univerzity (zdroj: ČT24)

Hongkongská polytechnická univerzita je místem, kde v posledních dnech vyvrcholily více než pět měsíců trvající protivládní protesty. Většina studentů už místo střetů opustila. Zato tam zůstaly kanystry s benzinem, zápalné látky a žíraviny i zbytky provizorních zbraní. V areálu univerzity i uvnitř budovy poznamenané boji s policií natáčela zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

„Kampus polytechnické univerzity je úplně zničený, vypadá jak po válce. Jsou tu stopy boje mezi policií a studenty. Cihly, kanystry s benzinem, deštníky, kterými se chránili před gumovými projektily, a další zbytky materiálu a provizorních zbraní,“ popisuje z místa zpravodajka ČT.

Studenti používali katapulty, luky a šípy. Jednomu policistovi prostřelili šípem lýtko.

„Uvnitř to není o nic lepší. Vidíme tu zápalné látky, žíraviny, které studenti odnesli z laboratoří, aby vyráběli Molotovovy koktejly. Policie říká, že to tady proměnili v továrnu na zbraně,“ popisuje Šámalová, které se s kameramanem ČT podařilo dostat dovnitř.

Na univerzitě dál zůstává skupina protestujících. Není jasné, kolik přesně. Desítky možná až stovka. Policie říká, že je na nich, jestli se vzdají a odejdou, ale oni se nechtějí nechat zatknout, protože budou obviněni z organizování nepokojů a za to hrozí až deset let vězení, doplňuje zpravodajka.

Několik měsíců trvající demonstrace v Hongkongu jsou namířené proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy. Ten má oblasti zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici tvrdí, že Čína tyto svobody postupně omezuje, což Peking popírá.