Blokáda ulic Hongkongu pokračuje. Úřady až do konce týdne zrušily výuku na školách

Události: V Hongkongu je ochromená doprava, kvůli protestům se ruší výuka (zdroj: ČT24)

Čtvrtým dnem paralyzují protivládní demonstrace život v Hongkongu. Kvůli ochromené dopravě i obavám z násilností ve čtvrtek úřady až do konce týdne zrušily výuku na všech školách, píše agentura Reuters. V ulicích pokračují střety radikálních demonstrantů s policií. Zdravotnické zdroje informovaly o druhé oběti. Čínský prezident Si Ťin-pching se mezitím postavil za hongkongskou správkyni Carrie Lamovou a řekl, že nejdůležitější úkol v Hongkongu je zastavit násilí.

List Global Times, který vydává čínská komunistická strana, ve své čtvrteční zprávě na Twitteru uvedl, že hongkongská vláda pravděpodobně vyhlásí v Hongkongu na víkend zákaz vycházení. Deník následně tweet zase smazal, uvedla agentura Reuters.

Obavy z čínského zásahu

Si Ťin-pching zdůraznil, že Peking nadále s rozhodností podporuje Lamovou. Dodal, že je Čína proti cizímu vměšování do záležitostí Hongkongu a že její odhodlání udržet režim jedna země, dva systémy je neochvějné.

Reuters píše, že Čína má v Hongkongu posádku 12 tisíc vojáků, kteří se sice od roku 1997 drží v kasárnách, avšak Peking v minulosti pohrozil, že jakoukoli snahu o získání nezávislosti potlačí.

Protivládní demonstranti, jejichž většinu tvoří mladí lidé, už čtvrtým dnem blokují ulice Hongkongu. Protesty ochromily dopravu, několik stanic metra zůstalo uzavřeno.

Stejně jako v uplynulých třech dnech svádějí i ve čtvrtek někteří protestující bitvy s policisty, na mnoha místech proti nim policie použila slzný plyn. U polytechnické univerzity podle policie na zasahující jednotky někdo střílel šípy a házel z výšky květináče.

Kvůli demonstracím ve čtvrtek místní úřady oznámily, že ruší výuku na základních, středních i vysokých školách, a to od pátku do neděle. Čtvrteční výuku zrušily již dříve. Kromě obav o bezpečnost žáků citoval školský úřad i problémy s dopravou ve městě.

Zahraniční studenti odjíždějí

Některé univerzity podle agentury Reuters uvedly, že v jejich kampusech se nebude vyučovat až do konce letošního roku. V několika univerzitních areálech se v noci na  čtvrtek zabarikádovaly tisíce studentů v očekávání nových střetů s policisty. Podle agentury Reuters mají připravené zásoby jídla, kameny, cihly a další improvizované zbraně i plynové masky.

Policie tento týden poprvé vstoupila do univerzitních areálů s poukazem na to, že se tato místa stala základnou pro vyzbrojování studentů, kteří jsou hybnou silou demonstrací. Mladí aktivisté na univerzitách podle policie například vyrábějí zápalné bomby, které potom vrhají po policistech. „Je to reakce na policejní násilí a brutalitu. Chceme jen bránit kampus, nechceme nikomu ublížit,“ sdělil student Čínské univerzity v Hongkongu.

Na začátku byli protestující velmi racionální a mírumilovní. Milion, dva miliony lidí v ulicích a vláda neudělala nic, a ještě to označila za nepokoje. Pochopili jsme, že s mírumilovnými protesty proti komunistické vládě neuspějeme.
Student Čínské univerzity v Hongkongu

Agentura Kjódó píše, že z některých univerzit začali z obav o svou bezpečnost odjíždět zahraniční studenti. Od středy například odcestovalo 370 z asi tisícovky tchajwanských studentů. Japonský konzulát oznámil, že pomáhá stovkám Japonců, kteří chtějí učinit totéž.

Revoluční atmosféra v Hongkongu. Úřady zrušily výuku na všech školách do konce týdne (zdroj: ČT24)

Ve středu byly zraněny desítky lidí

Od středy bylo podle úřadů zraněno 86 lidí. Podle nových zpráv zdravotníků ve čtvrtek zemřel už druhý člověk. Jeden z protestujících skonal na následky zranění, jež utrpěl po pádu z budovy. Druhý mrtvý je sedmdesátiletý muž, o němž média hovoří jako o členovi úklidové čety. Do hlavy ho zasáhla cihla a muž večer v nemocnici zemřel.

Další údaje hovoří o třech těžce zraněných. V jednom případě je to 21letý student, zasažený ze střelné zbraně z krátké vzdálenosti do břicha, ve druhém 57letý muž, jenž utrpěl popáleniny při hádce s demonstranty, a v posledním 15letý mladík. Je v nemocnici v kritickém stavu, protože byl zasažen do hlavy plechovkou slzného plynu a utrpěl zlomeninu lebky.

Protesty jsou namířené proti vládě Hongkongu, bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy. Ten má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Peking popírá, že do nynějších nepokojů v Hongkongu zasahuje, a naopak obviňuje západní země, třeba Británii a Spojené státy, že je přiživují. K požadavkům demonstrantů patří mimo jiné rezignace správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

Sinolog: Bezradnost čínského vedení

„Hongkongská policie situaci nezvládá a v momentě, kdy zaútočila na univerzity, což se stalo před několika dny, tak to vyvolalo protireakci,“ uvedl sinolog Ondřej Kučera z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Pro univerzity byl tento krok podle Kučery velkým šokem. „V Hongkongu totiž univerzita požívá ochranu, která je podobná historickým ochranám třeba ve středověku, kdy na její půdu policie nesmí,“ dodal Kučera s tím, že tento krok vyvolal protesty, které v Hongkongu v těchto dnech jsou.

Eskalace je přitom výrazem absolutní bezradnosti čínského vedení, domnívá se Kučera. Situace je podle něj v Hongkongu taková, že už tam v těchto dnech nikdo nevládne. „Pouze je tam policie, která se snaží vynucovat nějaký bazální pořádek, ale je frustrovaná a propadá se do stresových reakcí a stále více útočí na demonstranty,“ popsal sinolog s tím, že Peking se zatím zasáhnout bojí.

Sinolog Ondřej Kučera k aktuální situaci v Hongkongu (zdroj: ČT24)