Saúdští špioni přímo v srdci Twitteru. Bývalí zaměstnanci údajně sledovali kritiky Rijádu

Ve Spojených státech obvinili dva bývalé zaměstnance společnosti Twitter ze špionáže ve prospěch Saúdské Arábie. Vyhledávali soukromé informace o kriticích vlády v Rijádu a předávali je saúdskoarabským činitelům, kteří jim za to platili a dávali luxusní dárky.

Údajní špioni prohlíželi uživatelská data více než šesti tisíc lidí používajících Twitter. Mezi účty, které pracovníci prohledávali, byl i ten patřící jistému oblíbenému novináři, jehož příspěvky na této sociální sítí sleduje na milion lidí. Terčem špionů se stali také další prominentní kritici saúdskoarabské vlády.

Dary a tajné účty

Zaměstnanci Twitteru dostali za odměnu luxusní hodinky a v přepočtu statisíce až miliony korun vyplacených na tajné účty. Američtí vyšetřovatelé obvinili v souvislosti s případem ještě třetího muže, který působil jako prostředník mezi pracovníky Twitteru a saúdskoarabskou vládou.

Podle listu The Washington Post americké úřady spojují tyto tři muže s nadací korunního prince Muhammada bin Salmána, který je podezřelý, že loni nechal zavraždit novináře Džamála Chášakdžího. Ten ve svých článcích kritizoval nejvyšší saúdskoarabské vedení. Princ sice přijal odpovědnost, že by si vraždu objednal, však opakovaně popírá.

Útěk do Saúdské Arábie

K většině kontaktů mezi zaměstnanci a Rijádem došlo podle amerických dokumentů v letech 2014 až 2015, tedy v době, kdy se Muhammad bin Salmán ujal moci v tomto konzervativním sunnitském království, připomíná Reuters.

Dva z obviněných pocházejí ze Saúdské Arábie, uvádí BBC, kde také nyní zřejmě pobývají. Třetí muž je americký občan a čelí soudu v USA. Dotyčný byl obviněn rovněž z falšování dokumentů a lhaní FBI. Pozici manažera pro mediální partnerství Twitteru opustil v roce 2015.

Rijád případ zatím nekomentoval. Twitter v reakci uvedl, že přístup k citlivým informacím má jen omezená skupina vyškolených a prověřených zaměstnanců.

„Naším závazkem je chránit ty, kdo používají naši službu k podpoře rovnosti, svobody jednotlivce a lidských práv,“ sdělila také firma, která si je prý vědoma toho, jakému nebezpečí čelí někteří lidé, kteří používají její sociální síť k tomu, aby se světem podělili o své názory.

Saúdská Arábie zůstává klíčovým spojencem USA na Blízkém východě, zejména pokud jde o boj s Islámským státem. Prezident Donald Trump udržuje s Rijádem úzké vztahy navzdory vraždě Chášakdžího, která před více než rokem šokovala svět.

Mnozí demokraté, ale i Trumpovi republikáni vyčítají Rijádu kromě potlačování lidských práv v zemi rovněž jeho roli v jemenské občanské válce.