Výhrůžky i útok na mešitu. V Německu se množí střety mezi Kurdy a Turky

Události: Střety mezi Kurdy a Turky žijícími v Německu (zdroj: ČT24)

Krize na severu Sýrie se rychle přenáší i do Německa, kde přibývá násilných střetů mezi tamními Kurdy a Turky. V zemi jich žije dohromady přes tři miliony. Policie eviduje mimo jiné napadené obchody i útok na mešitu. Podle Kurdů navíc dorazí do Německa nová vlna uprchlíků ze Sýrie, kteří prozatím utekli před Turky do sousedních zemí.

Etnických Turků žije v Německu přes dva miliony, Kurdů víc než milion. Napětí mezi menšinami po tureckém vpádu na sever Sýrie rychle stoupá. Třeba v Hernu při jednom protestu za syrské Kurdy vzali němečtí Kurdové útokem turecký obchod. V Dortmundu zase dopadly dvě zápalné lahve na mešitu, kterou podporuje turecká vláda.

Několik set výhrůžek dostal i berlínský poslanec kurdského původu Hakan Taš. Z napětí viní agenty turecké vlády. „V mešitách v Berlíně se modlí za zdar ofenzivy v Sýrii,“ podotkl politik.

Stránky německé tajné služby zase varují před kurdskými radikály. V Německu podle nich žije přes 14 tisíc sympatizantů zakázané Kurdské strany pracujících (PKK), která je považována za teroristickou organizaci.

Šéfové kurdské informační centrály v Berlíně rázně odmítají, že by chtěli válku přenést na německé území. Očekávají ale novou vlnu uprchlíků, kteří zatím hledají útočiště v zemích sousedících se Sýrii. „Další vlna jistě zasáhne i Německo,“ tvrdí Hakan Okudubi z Kurdského informačního centra.

Berlín mezitím obtížně hledá diplomatickou odpověď na tureckou invazi. Reakcí bylo pouze částečné embargo na vývoz zbraní do Turecka. V prvních osmi měsících letošního roku tam němečtí zbrojaři vyvezli zboží v přepočtu za zhruba miliardu korun.