Trump zrušil sankce proti Turecku. Zastavit intervenci mohlo jen nasazení desetitisíců vojáků, tvrdí

Zpravodaj ČT Černohorský: Turecko se možná bude muset nějakým způsobem sblížit s Asadem (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump nařídil zrušit veškeré sankce, které Spojené státy minulý týden uvalily na Turecko kvůli jeho vojenskému vpádu do Sýrie. Trump věří, že Ankara splní své sliby a ukončí bojové operace. Klid zbraní má být trvalý. Kurdští ozbrojenci už podle USA vyklidili sever Sýrie, kam Turecko plánuje poslat uprchlíky.

V úterý se shodli prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan na  podrobnostech o zastavení bojů na severovýchodě Sýrie. Předchozí dohodu o příměří dojednaly s Tureckem Spojené státy. Obě ujednání počítají s odchodem Kurdů ze zóny u hranic s Tureckem. „Zachránili jsme životy mnoha a mnoha Kurdů,“ poznamenal americký prezident.

Trump naznačil, že sankce proti Turecku mohou být opět uvaleny, pokud by se „stalo něco, co by se mu nelíbilo“. Turecký prezident však podle jeho názoru dělá „správnou věc pro svou zemi“. Erdogan považuje kurdské milice YPG za teroristy, které nechce u svých hranic. Do takzvaného bezpečnostního pásma v Sýrii chce vrátit syrské uprchlíky, kterých jsou v Turecku miliony.

Zásah jen tam, kde mají Američané národní zájmy

Na Trumpa se kvůli stažení vojsk ze severu Sýrie před začátkem tureckého útoku snesla vlna kritiky. Kurdové totiž spolu s USA bojovali proti radikálům z Islámského státu. Prezident nyní své rozhodnutí hájil s tím, že zastavit tureckou intervenci by vyžadovalo nasazení desítek tisíc amerických vojáků.

Šéf Bílého domu ale takovou strategii pro Blízký východ odmítá a chce zasahovat jen tam, kde jde jasně o národní, tedy americký zájem. „Kolik Američanů ještě musí na Blízkém východě zemřít v těchto odvěkých sektářských a kmenových konfliktech?“ položil si Trump otázku. Odpověděl na ni tím, že po všech obětech a prolité americké krvi chce nastolit odlišný kurz, který povede k americkému vítězství.

Připomněl, že vláda jeho předchůdce Baracka Obamy mohla odstranit režim syrského prezidenta Bašára Asada, ale neudělala to. Trump kritizoval Obamu za to, že nereagoval na to, když Asadův režim použil chemické zbraně. Dodal, že on sám tak učinil v roce 2017 v odvetě za jiný chemický útok. USA nyní ponechají pouze nízký počet vojáků u syrských ropných polí.

Jeden z velitelů arabsko-kurdské koalice SFD Mazloum Kobani ve středu v reakci na zrušení protitureckých sankcí uvedl, že Trump přislíbil kurdským silám dlouhodobou podporu. Tuto podporu prý šéf Bílého domu navíc v řadě oblastí rozšíří, tweetoval Kobani po údajném telefonickém hovoru s Trumpem.

Podezření ze spáchání válečných zločinů

Zvláštní americký zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey během slyšení ve Sněmovně reprezentantů oznámil, že Turecko se na severovýchodě Sýrie dopustilo několika incidentů, které Spojené státy považují za válečné zločiny, píše Reuters.

Jeffrey uvedl, že USA nyní zprávy o tureckém počínání v Sýrii prověřují a že si od Ankary vyžádaly vysvětlení. Panuje podezření, že Turecko během útoku použilo zakázaný bílý fosfor. Ten se v minulosti kvůli schopnosti samovznícení při styku se vzduchem používal k výrobě samozápalných pum a dělostřeleckých granátů.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Až stovky členů Islámského státu na svobodě

Jeffrey také potvrdil prohlášení amerického ministra obrany Marka Espera, že během chaosu při turecké invazi uprchlo z vězení v Sýrii přes sto členů Islámského státu. „Nevíme, kde jsou,“ upozornil zvláštní zmocněnec.

Americký odhad počtu členů IS, kteří utekli, je přitom výrazně nižší než ruský. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že ze zajetí zmizelo asi pět stovek lidí včetně bojovníků IS.

Americký prezident v této souvislosti znovu vyzval evropské země, aby převzaly své občany, kteří se přidali k slámskému státu a nyní jsou vězněni na severu Sýrie. Přiznal, že několik radikálů uprchlo, řadu z nich se ale prý podařilo dopadnout.