Clintonová viní Rusko ze zásahů do kampaně před americkými volbami

Bývalá americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová obvinila Rusko, že se vměšuje do nadcházejících voleb. Moskva podle ní zasahuje do primárek Demokratické strany a snaží se, aby proběhly tak, že výsledkem bude znovuzvolení stávajícího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Zásahy do předchozího hlasování v roce 2016 opakovaně potvrdil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller. Kreml to odmítá.

Podle Hillary Clintonové je jedna z uchazeček o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu „favoritka Rusů“, kteří ovšem usilují o to, aby nekandidovala jako demokratka, nýbrž jako nezávislá. „Je to favoritka Rusů, kteří ji podporují prostřednictvím mnoha internetových stránek, počítačových robotů a dalšími způsoby,“ řekla Clintonová.

Ačkoli nikoho nejmenovala, na její výroky reagovala rozhořčeně havajská kongresmanka Tulsi Gabbardová, na kterou podle amerických médií skutečně byly cíleny. Bývalou americkou ministryni zahraničí Clintonovou obvinila, že se snaží zničit její pověst, označila ji za zbabělce a podle CNN také za „ztělesnění korupce a hnilobu, která již dlouho stravuje Demokratickou stranu“.

Možnost, že by kandidovala jako nezávislá, Gabbardová již dříve odmítla.

Podle Clintonové by Rusové podobně mohli využít také neúspěšnou prezidentskou kandidátku Strany zelených z roku 2016 Jill Steinovou. „Vědí, že bez kandidáta třetí strany nemohou vyhrát,“ míní někdejší neúspěšná soupeřka Donalda Trumpa. Podle ní je nynější americký prezident „snem ruského prezidenta Vladimira Putina“.

Steinová ve svém pátečním vyjádření na Twitteru obvinila Clintonovou z „šíření konspiračních teorií s cílem ospravedlnit vlastní neúspěch, místo toho, aby se zabývala skutečnými důvody porážky demokratů v roce 2016“.

Steinová získala ve volbách v roce 2016 pouhé jedno procento hlasů, podle některých demokratů ale v klíčových státech jako Michigan, Pensylvánie a Wisconsin sebrala hlasy Clintonové a přispěla tak k Trumpovu vítězství.

Zpravodajský server BBC News uvedl, že dokumenty zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se zabýval případem vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016, ukazují, že ruští státní příslušníci a firmy pracovali ve prospěch kampaně Steinové s cílem poškodit Clintonovou.