Maďarská opozice dobyla Budapešť i další města. V místních volbách se jí vyplatilo spojení sil

Maďarská vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána v nedělních komunálních volbách ztratila Budapešť a řadu dalších velkých měst. Oznámila to agentura MTI. Opozici se leckde vyplatilo široké potivládní spojenectví. Agentura Reuters už v neděli označila tento výsledek za největší vítězství maďarské opozice za posledních deset let. Orbán upozornil, že ve většině měst stále dokázala zvítězit jeho strana.

Ve volbách starosty Budapešti zvítězil kandidát sjednocené opozice Gergely Karácsony. Získal 50,86 procenta hlasů, zatímco stávající primátor István Tarlós 44,1 procenta. 

Souboj obou kandidátů v Budapešti byl ostře sledovaný. Proti stávajícímu primátorovi z Fideszu se postavil Karácsony se širokou podporou opozice od liberálních stran až po radikální pravicové hnutí Jobbik, které proti němu nevedlo kampaň.

Tarlós sice měl v předvolebních průzkumech malý náskok, ale s klesající tendencí. Navíc Karácsony v komunální politice není začátečník, dosud byl úspěšným starostou jednoho z budapešťských obvodů.

Dvoumilionová Budapešť je domovem zhruba pětiny maďarského obyvatelstva a vytváří třetinu hrubého domácího produktu.

Fidesz bodoval ve 13 z 23 velkých měst

Funkci starosty Debrecínu, což je druhé největší město v Maďarsku, uhájil László Papp (Fidesz), stejně jako socialista László Botka v čele třetího největšího města, Szegedu. Botka byl znovuzvolen již popáté, tentokráte se ale ucházel o další mandát jako společný opoziční kandidát.

Obyvatelé Miskolce, který je čtvrtým největším městem Maďarska, si zvolili opozičního kandidáta, Pála Verese, stejně tak obyvatelé Pécse, pátého největšího města, kde vyhrál opoziční politik Attila Péterffy.

V Györu, šestém největším městě, těsně vyhrál dosavadní starosta Zsolt Borkai (Fidesz), a to i přes skandál kolem nahrávky, která zachycovala starostu při sexuálních orgiích na jachtě a která byla zveřejněna krátce před volbami.

Celkem Fidesz vyhrál starostovské volby ve 13 a opozice v 10 župních městech s více než 50 tisíci obyvateli. Premiér Orbán v neděli zdůraznil, že výsledky voleb svědčí o tom, že jeho strana je stále nejsilnějším uskupením v zemi.

Favoritem byl Fidesz

Místní volby, které se konaly v celé zemi, byly považovány za test strategie opozičních stran, které se v mnoha městech a obcích dokázaly sjednotit proti kandidátům vládního Fideszu. Strana Viktora Orbána od roku 2010 zaznamenala sedm jednoznačných vítězství v parlamentních, místních či evropských volbách.

Podle pozorovatelů nahrávala Fideszu v předvolební kampani skutečnost, že se zemi daří ekonomicky, rostou mzdy a většina občanů souhlasí i s přísným postupem úřadů proti migraci. V jeho prospěch podle Reuters hrála navíc přízeň většiny médií i neskrývané vyhrožování krácením finanční podpory státu městům, která si do svého čela zvolí opoziční kandidáty.