Nejsme ve stavu nalézt dohodu s Británií, řekl Barnier. Podle Junckera ještě zbývá čas

Je stále možné dohodnout se včas na podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie, řekl předseda končící Evropské komise Jean-Claude Juncker europoslancům. Předstoupil před ně spolu s hlavním unijním brexitovým vyjednavačem Michelem Barnierem, aby je informoval, jak postupují rozhovory s britskou vládou. Barnier je ovšem skeptičtější, dohoda se podle něj nerýsuje. Podkladem pro ni nemůže být návrh, který předložil Londýn minulý týden. K němu má Unie zásadní výhrady.

Do aktuálně platného termínu brexitu zbývá ve středu 22 dní, což podle unijních špiček ještě dává prostor pro konečnou dohodu. Juncker však ujistil, že hlavní bude postoj Londýna. „Nebezpečí odchodu bez dohody zůstává reálné a v zásadě bude záviset na rozhodnutí vlády Spojeného království. Nikdy nebude vůlí Evropské unie,“ řekl Juncker.

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier hovořil k poslancům skepticky. „Čestně, stručně a objektivně musím prohlásit, že nejsme v bodu, kdy bychom byli schopni nalézt s Velkou Británií dohodu,“ uvedl.

Brusel odmítá návrh dohody, se kterou přišla britská vláda minulý týden. Podle ní by Severní Irsko v podstatě zůstalo v unijním jednotném trhu, ale společně se zbytkem Británie by bylo mimo celní unii EU. Kontroly by se prováděly v přístavech v Irském moři a mimo irsko-severoirskou hranici.

Podle Barniera je tato varianta neakceptovatelná z několika zásadních důvodů. Patří k nim mimo jiné obava, že nevyzkoušený systém nebude fungovat a že kvůli němu hrozí rozmístění kontrol po celém území irského ostrova. „Brexit vytvoří zásadní problémy zvláště v Irsku a my dnes – nikoli zítra či později – potřebujeme jejich proveditelné a právně závazné řešení,“ vzkázal Británii Barnier, kterého čeká jednání s britským ministrem pro brexit Stephenem Barclayem ve čtvrtek.

Michela Barniera podpořila finská ministryně pro evropské záležitosti Tytti Tuppurainenová zastupující předsednickou zemi Rady EU. Prohlásila, že aktuální britský návrh není jako základ budoucí dohody pro členské země dostatečný.

Britský premiér Boris Johnson před vystoupením Junckera a Barniera v Evropském parlamentu uvedl, že je v otázce nalezení kompromisu mírně optimistický. Ostrovní média však s odkazem na vládní zdroje píšou, že se Johnsonova vláda připravuje na kolaps jednání a vinu za krach dohody přisuzuje Bruselu. To Juncker odmítl. „Neakceptujeme tuhle hru na viníka, která začala v Londýně. Nikdo nás nebude obviňovat,“ zdůraznil šéf Komise za potlesku europoslanců.

Juncker se přidal k předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, který v úterý obvinil britského premiéra Johnsona ze snahy zvítězit v „hloupé hře na hledání viníka“.

Johnson mimořádně svolá poslance

Johnson slibuje, že pokud se mu nepodaří vyjednat upravené podmínky brexitu, Británie z EU na konci října odejde bez „rozvodové“ dohody. Splnění tohoto slibu mu ale komplikuje nedávno schválený zákon, který ukládá vládě za určitých podmínek povinnost požádat o nový odklad brexitu.

Skupina Johnsonových oponentů požádala soudy, aby premiérovi nařídily, že zákon musí dodržet. Soud ve skotském Edinburghu v pondělí jejich žádost odmítl, následovalo však odvolání, o němž by měl soud rozhodnout 21. října.

Britský premiér plánuje svolat na sobotu 19. října zvláštní zasedání parlamentu, informovala ve středu agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroj. Mimořádná schůze se má uskutečnit po klíčovém unijním summitu 17. a 18. října, ať už se Johnsonovi podaří s Evropskou unií dojednat změny v brexitové dohodě, nebo nikoli.

V závislosti na vývoji by Dolní sněmovna schvalovala upravený text dohody, nebo v případě krachu rozhovorů například hlasovala o nedůvěře vládě. Ve hře jsou podle BBC i další možnosti, jako je hlasování o odchodu bez dohody nebo úplném zastavení brexitu.