Katalánci opět vyšli do ulic. Region si připomíná druhé výročí referenda o nezávislosti

Tisíce stoupenců samostatnosti Katalánska se sešly v Barceloně na manifestaci u příležitosti druhého výročí referenda o nezávislosti tohoto autonomního regionu na severovýchodě Španělska. Podobné demonstrace se konaly i v dalších katalánských městech. Demonstranti naplánovali i pochod k branám vězení v Lledoners, kde je ve vazbě několik členů bývalé katalánské vlády obžalovaných ze vzpoury právě za uspořádání referenda. Soud má rozhodnout do dvou týdnů a separatisté pro případ odsuzujícího verdiktu vyzývají k občanské neposlušnosti.

V katalánské metropoli Barceloně se podle městské policie na protestní akci během úterního odpoledne postupně sešlo 18 tisíc lidí, organizátoři demonstrace ale odhadují počet účastníků na 50 tisíc, napsal na webu list El País.

Pochod začal na Katalánském náměstí a pokojně prošel městem. Zástup se cestou zastavil mimo jiné u několika škol, kde byla před dvěma lety hlasovací střediska, v nichž španělská policie zasahovala s cílem překazit referendum.

V Barceloně uzavřela policie brzy ráno jeden ze vstupů do metra na hlavním vlakovém nádraží Sants, aby zabránila shlukům demonstrantů a omezení dopravy v ranní špičce. 

Velká protestní akce se konala i ve městě Girona. Začala už časně ráno před kasárnami španělské policie, na něž kolem tří stovek radikálních separatistů házelo vajíčka a petardy. Odpoledne se pak podle údajů policie na náměstí 1. října shromáždilo kolem 13 tisíc lidí. 

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu Kateřiny Ferenčíkové se ale demonstrace, u které zasahovali policisté, obešla bez násilí. K žádnému zranění ani zadržení nedošlo, poznamenala ve vysílání ČT24.

Spolupracovnice Českého rozhlasu Kateřina Ferenčíková o dění v Katalánsku (zdroj: ČT24)

Celkem bylo na úterý naplánováno několik desítek akcí a shromáždění po celém Katalánsku. Výročí referenda, které podle Madridu nebylo v souladu s ústavou země a jemuž se před dvěma lety tehdejší kabinet snažil marně zabránit varováním, verdikty soudů i policejními zákroky, si připomněla i nová katalánská vláda. 

Kvůli chystanému rozsudku nad dvanácti katalánskými politiky, jimž hrozí vysoké tresty vězení – jednomu z nich až pětadvacet let – vyhlásila část katalánských odborů na jedenáctého října v regionu generální stávku.

„Odsouzení politických a společenských představitelů země (Katalánska) by znamenalo největší útok na naše základní práva,“ prohlásil  v úterý podle agentury AFP bývalý poslanec radikální separatistické strany CUP David Fernández. „Vyzýváme všechny občany, aby reagovali nenásilným bojem a pokojnou občanskou neposlušností,“ dodal, aniž upřesnil, jaké konkrétní akce se plánují.

Horizont: Výročí katalánského referenda (zdroj: ČT24)

Policie se na demonstrace připravovala týdny

Katalánská policie se na demonstrace chystané v souvislosti s očekávaným rozsudkem nad bývalým katalánským vedením připravovala několik týdnů.  

Kvůli sporům s katalánskou vládou ohledně chystaných opatření rezignoval šéf místní policie Andreu Joan Martínez, výměna vedení byla oznámena v pondělí. Podle deníku La Vanguardia se místní vládě nelíbilo, že jsou policisté připraveni použít v případě nepokojů slzný plyn.  

Podle průzkumu zveřejněného v červenci nicméně klesla podpora nezávislosti Katalánska na nejnižší úroveň za poslední dva roky, a to na 44 procent. Naopak 48,3 procenta obyvatel tohoto regionu na severovýchodě Španělska se vyslovilo proti samostatnosti.