Kurz vytvoří vládu se Zelenými, bude to ale těžké, předpokládají rakouská média

Kurz může vytvořit vládu se Zelenými, bude to ale těžké (zdroj: ČT24)

Předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz sice zvítězil v nedělních parlamentních volbách, nyní ho ale čeká úkol možná ještě náročnější. V reakci na výsledek hlasování to napsal rakouský tisk. Většina komentátorů považuje za nejpravděpodobnější variantu, že v Rakousku vznikne koaliční vláda Kurzových lidovců a Zelených. Cesta k ní ale podle listů nebude jednoduchá.

Podle listu Der Standard čeká Kurze nyní „zatěžkávací zkouška“. „Triumfujícího vítěze voleb voličky a voliči odměnili za práci v době dobré hospodářské situace. Výkon německého hospodářství, na kterém je Rakousko silně závislé, ale klesá. Obchodní válka mezi USA a Čínou začíná mít své následky. Klimatická krize vyžaduje rychlá rozhodnutí. Na to Rakousko potřebuje stabilní vládu,“ stojí v komentáři rakouského listu. 

Předběžné výsledky parlamentních voleb v Rakousku
Zdroj: ČT24

Nejsnadnější by podle Der Standard pro Kurze bylo sestavit vládu se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), která ale utrpěla „volební debakl“. Těžká by byla i spolupráce se sociálními demokraty (SPÖ), kteří navíc musí nejdřív zpracovat svou volební porážku.

Menšinová vláda by Kurze vystavila rozmarům parlamentu a na většinovou koalici s NEOS volební zisk malé liberální strany nestačí. Podle listu Der Standard tak zůstává jediná možnost: koalice ÖVP a Zelených.

„Příští týdny ukážou, zda je (Kurz) jen velmi úspěšným předvolebních stratégem, nebo i státníkem,“ dodal list.

Návrat Zelených do parlamentu a hned do vlády?

Také podle komentáře rakouského listu Die Presse nezbývá nyní jiná možnost než „koalice vítězů“, tedy lidovců, kteří získali asi 37 procent hlasů, a Zelených, kteří po dvou letech mimo parlament dosáhli na 14 procent. Právě těmto dvěma stranám podle Die Presse „jako jediným voliči věří, že dokážou učinit potřebné změny“.

Svobodní budou nyní zaměstnáni sami sebou, rány sociálních demokratů jsou příliš čerstvé a jejich nedůvěra k lidovcům z dob nedávné velké koalice se v průběhu předvolebního boje příliš nezmenšila, napsal v komentáři další rakouský list Kurier. Také podle něj je proto nejpravděpodobnější, že Kurz, o kterém všichni ví, že není žádný hazardér, vstoupí do jednání o stabilní koalici právě se Zelenými. 

Rovněž podle komentáře bulvárního listu Kronen Zeitung koalice lidovců a svobodných, o které se ještě v neděli dopoledne psalo jako o nejpravděpodobnějším povolebním uspořádání, „v neděli večer definitivně zemřela“. 

Možná koalice se Zelenými, kterou komentátoři považují za nejpravděpodobnější, bude ale podle zpravodaje ČT ve Vídni Petra Obrovského problematická z důvodu odlišných programů v oblasti ochrany klimatu či integrace cizinců.

Pětina hlasů ještě není sečtená

Stále také zbývá sečíst asi milion hlasů lidí, kteří odevzdali svůj hlas poštou, anebo mimo své trvalé bydliště za pomoci voličského průkazu. Je to asi pětina z celkového počtu voličů.

„Tyto hlasy se začnou sčítat v pondělí, zásadní změny se ale nečekají, podle agentur dojde k posunům maximálně v řádu desetin procentního bodu, a základní pořadí se tak již nejspíš nezmění,“ dodal zpravodaj ČT.

Zpravodaj ČT Petr Obrovský k situaci po volbách v Rakousku (zdroj: ČT24)