Na Slovensku se zřítila stíhačka MiG-29. Armáda kvůli tomu pozastavila cvičné lety

Na Slovensku se v sobotu večer během cvičného letu zřítila vojenská stíhačka MiG-29. Pilot se katapultoval, informovala mluvčí slovenského ministerstva obrany Danka Capáková. Šéf resortu Peter Gajdoš na sociální síti napsal, že pilot nehodu přežil. Později dodal, že je mimo ohrožení života. Podle policie mohl nehodu zapříčinit nedostatek paliva nebo technická závada. Armáda podle Denníku N po nehodě pozastavila cvičné lety všech stíhaček.

Letadlo spadlo kolem půl desáté večer u města Zlaté Moravce, které leží nedaleko Nitry na jihu země. Pilot dopadl do prostoru obce Podhorany, odkud si s pomocí místního občana zavolal sanitku. Druhé z letadel, které se účastnilo cvičného letu, přistálo.

„Zatím můžu říct jen to, že pilot přežil,“ řekla v sobotu večer mluvčí Capáková slovenskému deníku Sme. Gajdoš pilota později navštívil v nemocnici a uvedl, že je mimo ohrožení života. Zároveň ocenil jeho profesionalitu v kritické situaci. „Předtím než se stihl katapultovat, nasměroval letadlo do neobydlené oblasti, kde nevznikly škody na životech ani majetku civilního obyvatelstva,“ uvedl Gajdoš.

Náčelník Generálního štábu Miroslav Lorinc podotkl, že pilot patří k nejzkušenějším a je zařazený i do systému protivzdušné a raketové obrany NATO. Má nalétaných téměř 1200 letových hodin, na tomto typu stroje MiG-29 pak skoro 630 hodin, podotkl.

Slovensko mělo do sobotního pádu dvanáct stíhaček MiG-29. Letuschopná je obvykle jen menší část z nich. Jejich stáří se podle Denníku N pohybuje mezi 20 a 30 lety.

Dosluhující ruské stroje MiG-29 Slovensko nahradí novými americkými stíhačkami. Smlouvu o nákupu 14 kusů nejmodernější verze bitevníků F-16 Bratislava podepsala loni, první stroje by Slovensko mělo dostat v roce 2022.

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska loni v únoru vyjádřil zděšení nad tím, že piloti slovenské armády nemohou kvůli špatnému technickému stavu stíhaček létat častěji. Přesný počet provozuschopných armádních stíhaček není známý.

Letecké nehody ve slovenské armádě nejsou zcela ojedinělé. Loni v říjnu se na středním Slovensku zřítilo cvičné vojenské letadlo L-39. Dva piloti, kteří byli na palubě, se před pádem letounu stihli katapultovat. V roce 2015 zase při nehodě armádního vrtulníku na východním Slovensku zahynul pilot.

Nejtragičtější leteckou katastrofou v novodobé historii Slovenska byla v roce 2006 havárie slovenského vojenského letadla An-24 na severovýchodě Maďarska, při které zahynulo 42 lidí.