Tragédie pro slovenskou armádu - 42 obětí havárie letadla An-24

Hejce (Maďarsko) - Devatenáctý leden 2006 byl nejtragičtější den pro slovenskou armádu v moderních dějinách Slovenska. Při havárii vojenského letadla An-24 zahynulo u severomaďarské obce Hejce jen několik kilometrů od slovenské hranice 42 lidí. Většina z nich byli vojáci, kteří se vraceli z mise v Kosovu. Leteckou katastrofu jako zázrakem přežil 27letý nadporučík Martin Farkaš. Letecká katastrofa vyústila v rezignaci ministra obrany a rozproudila na Slovensku diskusi o nákupu dopravních letadel.

Vojákům se stal osudným kopec Borsó, do kterého vojenský Antonov narazil večer okolo půl osmé před přistáním na košickém letišti. Už krátce po nehodě se objevily první informace, že za nehodu může lidský faktor. Vynořily se však též pochybnosti ohledně technického stavu více než 30 let starého stroje. Téměř devítiměsíční vyšetřování nepotvrdilo technickou poruchu na letadle. Komise dospěla k závěru, že nehodu s největší pravděpodobností zavinil pilot, když před klesáním nezapnul klíčové přístroje a nedodržel bezpečnou výšku letu. Vzhledem k tomu, že celá posádka zahynula, bylo trestní stíhání zastaveno.  

Nehodu jakoby zázrakem přežil jediný voják, 27letý nadporučík Martin Farkaš, který se po více než měsíci vrátil do práce a nastoupil zpět do vojenského útvaru v Levicích jako náčelník finanční služby. Na palubě letadla bylo 28 vojáků, osm členů posádky a sedm lidí z pomocného personálu ministerstva obrany. Ministerstvo obrany už pozůstalé odškodnilo, vyplatilo jim celkem asi 60 milionů korun. Rodina pilota dostala snížené odškodné na úrovni 80 procent toho, co lze podle zákona poskytnout.

Vzpomínka na leteckou tragédii (zdroj: ČT24)

V květnu 2007 byl na místě neštěstí odhalen pomník. Na vrchu Borsó byl již v roce 2006 odhalen menší pomníček. Ale výstavba velkého památníku, která stála přibližně pět milionů korun, se protáhla. Základem je socha padající postavy na žulovém podstavci, která je obklopena odlitky zlomených a ohořelých stromů z místa neštěstí. Na zemi je jedenáct žulových tabulí se jmény vojáků. „Žulové kameny jsou z Vysokých Tater. Symbolicky jsou tak vojáci spojeni s rodnou zemí,“ komentoval pomník jeho autor Ladislav Sabo. Autor musel ještě během koncipování památníku odstranit z hlavní postavy křídla, protože protestovali katoličtí hodnostáři v Maďarsku. Postava se zlomenými křídly se podobala padlému andělu, který podle církevního učení symbolizuje zlo.