Prezidentské volby v Afghánistánu provází násilí, exploze zranila 15 lidí

V Afghánistánu se v sobotu ráno otevřely volební místnosti. Prezidentské volby provází zvýšená bezpečnostní opatření a obavy z volebních podvodů. Asi hodinu po začátku hlasování zranila exploze u volební místnosti v jihoafghánském Kandaháru patnáct lidí. Žádná skupina se ale k útoku nepřihlásila, uvedl vysoce postavený vládní činitel. Podle agentury Reuters se před volbami registrovalo více než devět milionů voličů. Hlavními favority jsou dosavadní prezident Ašraf Ghaní a premiér Abdulláh Abdulláh.

V Afghánistánu byly v 34 provinciích nasazeny desetitisíce příslušníků bezpečnostních složek. Jejich úkolem je voliče chránit před útoky islamistického hnutí Taliban, které pohrozilo, že se zaměří především na města.

V Kandaháru bomba vybuchla u mešity, v níž je volební místnost. Podle zdravotnických zdrojů přijala místní nemocnice k ošetření 15 zraněných, mezi nimiž je policista a několik pracovníků volební komise i voličů. Tři z těchto lidí jsou v kritickém stavu. O násilí přicházejí zprávy i z dalších částí země, podle agentury AP však není jasné, zda útoky souvisejí s volbami.

Taliban Afghánce zároveň vyzval, aby se volebním místnostem vyhýbali. Na mnoha místech se ale podle agentury AP začaly tvořit dlouhé fronty ještě předtím, než se volební místnosti otevřely.

Volebních místností bylo podle úřadů v zemi otevřeno 4942. Naopak 431 jich muselo zůstat uzavřeno, protože nebylo možné zajistit jejich bezpečnost. V Kábulu se zatím netvoří kolony, policie ale zastavuje auta k prohlídkám, větší vozy mají v sobotu do města vjezd zakázán.

Pákistán chtěl původně z bezpečnostních důvodů hranici s Afghánistánem o víkendu uzavřít, ale v sobotu oznámil, že rozhodnutí změnil. Afghánské ministerstvo obrany požádalo Islámábád, aby umožnil Afgháncům žijícím v Pákistánu účast na volbách. Pákistánské ministerstvo zahraničí v sobotním prohlášení uvedlo, že hranice bude otevřená. Afghánistán pravidelně Pákistán obviňuje z toho, že poskytuje útočiště členům Talibanu na své straně hranice.

Prezidentské volby se měly v Afghánistánu původně konat 20. dubna, byly ale odloženy na 20. července a pak znovu na 28. září. Podle internetových stránek afghánské volební komise by předběžné výsledky měly být oznámeny 19. října a konečné 7. listopadu. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, utkají se dva nejúspěšnější uchazeči ve druhém kole, které se s největší pravděpodobností uskuteční 23. listopadu.