Slovinci v příhraničí organizují dobrovolné hlídky. Bojí se uprchlíků

Slovinci v příhraničí organizují dobrovolné hlídky. Bojí se uprchlíků (zdroj: ČT24)

Slovinci v příhraničních oblastech zakládají dobrovolné hlídky. Země se nachází na balkánské migrační trase a někteří lidé mají z uprchlíků obavy. Vznik hlídek vyvolává řadu otázek, názvem počínaje. Říkají si Domobrana, což připomíná Slovinskou domobranu, která za druhé světové války kolaborovala s nacisty.

Pro vysloužilého vojáka Blaze Zidara i pro další členy takzvané domobrany jsou migranti hrozbou pro Slovinsko. „Situace je teď podobná tomu, jako kdybyste otevřeli brány vězení a řekli: pusťte všechny vězně ven. Kdo by zůstal uvnitř? Nikdo,“ myslí si Zidar.

To, že název jejich organizace připomíná nechvalně proslulou Slovinskou domobranu, která bojovala po boku nacistů, dobrovolníci neřeší. Stejně jako velitel paravojenských oddílů Štýrské gardy Andrej Šiško jsou přesvědčeni o tom, že Slovinci smýšlejí jako oni. „Lidé nás většinou podporují. Zastavují nás na ulici a blahopřejí nám,“ tvrdí Šiško.

Když bývalý krajně pravicový prezidentský kandidát loni v září zveřejnil nahrávku z přísahy Štýrské gardy, kde byli vidět ozbrojení muži, policie ho zadržela kvůli podněcování k násilnému převratu.

Pomoc ozbrojeným složkám

Šiško přitom tvrdí, že policie i tajné služby stojí na jeho straně. „Naším cílem je vycvičit lidi, všechny dobrovolníky, k obraně vlasti v případě potřeby a také k tomu, aby pomáhali armádě a policii udržovat veřejný pořádek,“ prohlásil velitel Štýrské gardy.

Někteří experti potvrzují, že nálada v části společnosti se kvůli migraci mění. „Slovinsko má dva miliony obyvatel, a kdyby se z něj stala jakási migrantská enkláva s dvaceti, třiceti, čtyřiceti nebo padesáti tisíci běženců, znamenalo by to vážné problémy. Proto mají Slovinci obavy,“ míní politický analytik Miha Kovač.

Slovinské dobrovolné hlídky
Zdroj: ČT24

Podle policejního velitele France Bozičnika působícího na slovinsko-italské hranici vznik domobrany neznamená, že by lidé nedůvěřovali bezpečnostním složkám. Naopak si pochvaluje vzájemnou spolupráci.

„Lidé nám neustále volají, udávají podrobnosti o podezřelých vozidlech, o podezřelých lidech. A my bychom jim chtěli poděkovat za to, že s námi tyto informace sdílejí,“ podotkl velitel.

Třeba důchodce Zidar si to však nemyslí. Jako jeden z důvodů jeho návratu do terénu uvádí to, že policie podle něj svou práci nedělá dost dobře.