Přehrada, která odráží krvavé dějiny Iráku. Opravené vodní dílo už neohrožuje Mosul

Události: Rekonstrukce klíčové vodní nádrže u iráckého Mosulu (zdroj: ČT24)

Irácká vláda se zahraniční pomocí dokončila rekonstrukci hráze obřího umělého Mosulského jezera na řece Tigris nedaleko Mosulu. Zchátralá nádrž postavená za vlády Saddáma Husajna ohrožovala miliony lidí žijící v nížině pod přehradou. V roce 2014 ji dokonce nakrátko obsadil Islámský stát. Jezero je tak symbolem nestálých dějin Iráku.

Vodní dílo, které je sedmkrát větší než Lipenská přehrada, nechal postavit irácký diktátor v 80. letech a pojmenoval ho Saddámovo jezero. Následovala řada konfliktů. Před pěti lety obsadil protější břeh tohoto jezera Islámský stát a začala nejdramatičtější kapitola dějin této přehradní nádrže.

Z opačného břehu situaci sledovali obyvatelé této rybářské vesnice Namrik. „Ano, to byl kritický moment. Naštěstí Islámský stát nikdy nepronikl až sem. Zůstali na druhé straně jezera,“ vzpomíná jeden z obyvatel vesnice Núrí Ádil.

Po několika týdnech kurdské jednotky islamisty vytlačily, válka však nekončila a některé studie varovaly, že cílené nebo samovolné prolomení hráze by v nedalekém víc než milionovém Mosulu znamenalo dvacetimetrovou záplavovou vlnu, která by se pak valila až do Bagdádu.

Studie o přehradě v Mosulu
Zdroj: ČT24

Před třemi lety na místě natáčel i štáb České televize. „Do základů hráze se musí nepřetržitě vstřikovat zpevňující směs… 24 hodin denně,“ uvedl tehdy zástupce hlavního inženýra přehrady Mohsen Hassan Ja'akúb.

Letos v létě italští, američtí a iráčtí experti dokončili opravu hráze za více než půl miliardy dolarů. „Dnes tu slavíme dokončení nezbytných prací na přehradě,“ oznámil 18. června irácký ministr vodních zdrojů Džamál al-Adily.

Irácké děti ukazují na přehradu u Mosulu
Zdroj: ČT24

Pokud platí, že Mosulské jezero je zrcadlem iráckých dějin, tak současné vyhlídky této země jsou nadějné.