Starosta New Yorku de Blasio vzdává boj o Bílý dům

Newyorský starosta Bill de Blasio odstupuje z klání o demokratickou nominaci do amerických prezidentských voleb. Osmapadesátiletý politik to oznámil v televizi MSNBC. De Blasio se pod sloganem „Pracující lidé na prvním místě“ stal v květnu 24. demokratickým zájemcem o možnost vyzvat v roce 2020 na souboj republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

De Blasio v ranním pořadu MSNBC Morning Joe prohlásil, že podpoří kohokoli, kdo demokratickou nominaci nakonec získá.

Podle agentury Reuters se mu příliš nedařilo vybudovat si podporu na celoamerické úrovni. Agentura připomněla, že mezi jeho soupeři byli výrazní uchazeči o demokratickou nominaci, třeba senátoři Bernie Sanders či Elizabeth Warrenová.

V roce 2013 drtivě vyhrál newyorské volby, ve kterých se ziskem více než 73 procent porazil republikána s českými kořeny Joea Lhotu. Jeho vítězství se stalo symbolem rostoucí síly levicového křídla demokratů.

De Blasio úřad znovu obhájil v roce 2017, po roce 2021 však už nebude moci být starostou, jelikož odslouží dvě čtyřletá funkční období za sebou.

Do starosty si v minulosti rýpl Trump

Na jeho prezidentskou kandidaturu reagoval kriticky současný šéf Bílého domu. „Demokrati mají další nádheru, která se k jejich skupině připojuje. Bill de Blasio z New Yorku, považovaný za nejhoršího starostu v USA,“ reagoval v polovině května na Twitteru Trump s odkazem na početné pole demokratických prezidentských uchazečů.

„Je směšný, ale když se vám líbí vysoké daně a zločinnost, pak je vaším člověkem,“ poznamenal Trump. Obyvatelé New Yorku podle něj de Blasia nesnášejí.