Ruská policie provedla razie ve čtyřicítce měst v kancelářích Navalného fondu

Ruská policie ve čtvrtek podnikla razie v desítkách kanceláří Fondu boje s korupcí (FBK) opozičního předáka Alexeje Navalného. Oznámili to v Moskvě Navalného advokáti. Při domovních prohlídkách ve 43 městech policisté zabavovali dokumenty a techniku. Důvodem mimořádně rozsáhlé akce je podezření z praní špinavých peněz.

Rozhlasová stanice Echo Moskvy oznámila, že policejní zásah se týkal i kanceláří nevládní organizace Golos, která se v Rusku zabývá monitorováním voleb.

Razie hlásili pracovníci regionálních štábů FBK i členové jejich rodin a dobrovolní spolupracovníci. Někteří z nich mají obstavené účty. Navalného štáb označil akci za zastrašování a zabavování majetku FBK za krádež.

Ruský Vyšetřovací výbor zahájil trestní stíhání FBK v srpnu. Policisté mají podezření, že organizace nezákonně legalizovala miliardu rublů (360 milionů korun), které získala podvodnou cestou. Vedení fondu jakékoli provinění popírá a stíhání označuje za politickou mstu.

Msta za volby?

Některá ruská média razii spojují s nedávnými komunálními volbami v části ruských regionů, v nichž volební komise zakázaly většině opozičních politiků kandidovat.

Navalnyj do voleb šel s výzvou k „chytrému hlasování“, při němž měli voliči odevzdat hlas kandidátům s největší šancí porazit soupeře vládní strany Jednotné Rusko. V Moskvě z tohoto systému nejvíc těžili komunisté. Vedení komunistické strany po volbách Navalnému poděkovalo.

Podle médií byla tato taktika v Moskvě relativně úspěšná, protože Jednotné Rusko na radnici ztratilo třetinu mandátů, i když má v zastupitelstvu stále většinu.

Navalnyj: Putin je naštvaný a dupe

„Putin je naštvaný a dupe,“ řekl v reakci na razie Navalnyj. Šlo podle něj o největší policejní operaci v moderní historii Ruska. Třiačtyřicetiletý právník Navalnyj byl zatčen 30. července a uvězněn na 30 dní, když předtím vyzval lidi k účasti na demonstracích proti vyřazení opozičních kandidátů z komunálních voleb.

Navalného blízký spolupracovník Leonid Volkov dal razie do souvislosti také se snahou úřadů zabránit činnosti a narušit strukturu regionálních center FBK. „Stát má dva cíle: zastrašit nás a krást,“ řekl Volkov.

Represe proti FBK jsou v poslední době stále častější. Minulý týden policie zasáhla proti kancelářím fondu v Ufě, Samaře a Permu, o několik dnů později v Petrohradě a v Moskvě. Podle advokáta Vladimira Voronina šlo o reakci na moskevské komunální volby.