KLDR je ochotna obnovit rozhovory s USA o denuklearizaci

Severní Korea je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. S odvoláním na předního severokorejského diplomata o tom v pondělí informovala státní agentura KCNA. Jednání se ocitla ve slepé uličce od neúspěšného summitu prezidenta USA Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una letos v únoru.

Setkání se může uskutečnit v čase a místě, na němž se obě strany dohodnou, uvedla v prohlášení náměstkyně ministra zahraničí Čche Son-hui. Dodala však, že Spojené státy musejí přijít s návrhy, které uspokojí požadavky Severní Koreje. V opačném případě rozhovory obou stran skončí definitivně.

Trump na pondělní tiskové konferenci v Bílém domě na dotaz novináře k možnosti obnovení jednání s KLDR řekl, že rozhovory jsou vždy dobrá věc. „Uvidíme, co se stane,“ dodal. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí sdělila, že v tuto chvíli nemůže potvrdit žádné setkání.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v nedělním interview v televizi ABC uvedl, že Trump by byl „velice zklamán, kdyby se Kim nevrátil k dialogu“. „Víme, že předseda Kim pokračoval v příslibech denuklearizace. Doufáme, že v příštích dnech nebo možná týdnech budeme zpět za jednacím stolem,“ řekl Pompeo.

Podle agentury Reuters se období konce září shoduje se zasedáním Valného shromáždění OSN v New Yorku, jehož se má Pompeo zúčastnit. Mise Severní Koreje při OSN nicméně minulý víkend uvedla, že ministr zahraničí Ri Jonh-ho nebude přítomen „kvůli svému rozvrhu“.

Rozhovory s cílem odstranit severokorejský raketový a jaderný program jsou ve slepé uličce od druhého summitu mezi Trumpem a Kimem, který se konal v únoru ve Vietnamu. Oba státníci se setkali také v červnu na mezikorejské hranici, kde se domluvili, že obnoví jednání na pracovní úrovni.

KLDR v uplynulých týdnech vypálila několik raket středního doletu, což mělo být varování před americko-jihokorejskými vojenskými manévry i nákupem amerických zbraní. Pompeo podle agentury Reuters řekl, že Kim raketovými testy neporušil žádný závazek daný Trumpovi, který by obnovení jednání vylučoval.