Putin vyzval k odvetě za americký test donedávna zakázané střely

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ministerstvům obrany a zahraničí, aby posoudily úroveň ohrožení po nedělním testu americké střely s plochou dráhou letu a připravily „symetrickou odpověď“. Uvedl to na zasedání bezpečnostní rady státu.

Spojené státy v neděli provedly test střely s plochou dráhou letu s donedávna zakázaným doletem přes 500 kilometrů. Byla to první taková zkouška po vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Rusové zdůrazňují, že střela Tomahawk odstartovala z pozemního odpalovacího zařízení Mk41, které může sloužit k vypuštění protiraketových střel SM-3, rozmístěných v Polsku a Rumunsku.

„Vývoj našich nejnovějších zbraní, které skutečně nemají ve světě obdobu, byl vyvolán, dá se říct vyprovokován, jednostranným odstoupením Spojených států od smlouvy o omezení systémů protiraketové obrany (…) Byli jsme (k tomu) prostě donuceni. Nepochybně jsme byli povinni zajistit bezpečnost našeho lidu a naší země. Teď děláme totéž a bezpochyby to budeme dělat i v budoucnu,“ prohlásil Putin.

„Na rozmisťování amerických raket v těch či oněch regionech světa bude Rusko odpovídat výhradně zrcadlově,“ upozornil už dříve šéf Kremlu. Zároveň nyní dodal, že Rusko zůstává otevřeno rovnoprávnému a konstruktivnímu dialogu se Spojenými státy, který by obnovil důvěru mezi oběma velmocemi a upevnil mezinárodní bezpečnost.

INF zakazovala oběma stranám zařadit do arzenálu rakety a střely odpalované ze země s doletem 500 až 5500 kilometrů. Smlouva definitivně zanikla počátkem tohoto měsíce poté, co ji Washington v únoru vypověděl s odůvodněním, že ji Moskva porušuje. Následovalo ruské vypovězení smlouvy.

Podle zpráv médií se pro vypovězení INF vyslovovali mnozí američtí vojenští činitelé. Podle nich dohoda brání USA čelit raketové výzbroji Číny, jíž se smlouva netýká. Dohoda se nelíbila ani ruským generálům s tím, že už v době uzavření v roce 1987 byla pro tehdejší Sovětský svaz nevýhodná.

Vzájemné výtky

Podle Bílého domu Rusko vyvíjí raketu Novator 9M729, jejíž dolet při ruských testech přesáhl povolených 500 kilometrů. Podle ruských stížností Spojené státy porušily smlouvu rozmisťováním pozemních odpalovacích zařízení uzpůsobených pro střely s plochou dráhou letu Tomahawk, ale i dalších balistických raket středního a krátkého doletu a útočných bezpilotních letounů.

Putin už dříve obvinil Spojené státy, že by mohly rozmístit v Rumunsku a později i v Polsku nové pozemní rakety s plochou dráhou letu. Rusko prý bude vyvíjet nové rakety středního a krátkého doletu, ale nerozmístí je dřív, než tak učiní Spojené státy, oznámil šéf Kremlu.

Pentagon podle amerických médií uvažuje o tom, že by donedávna zakázané rakety rozmístil hlavně na asijském kontinentu, kde by mohly čelit rostoucí vojenské moci Číny. Podle expertů jsou hlavními kandidáty Japonsko, Jižní Korea a Austrálie, které s Washingtonem spojují obranné smlouvy. Peking varoval, že v případě rozmístění amerických raket podnikne odvetná opatření.

Poslední platná dohoda

Jedinou významnou odzbrojovací smlouvou mezi Ruskem a USA zůstává v současné době dohoda o omezení strategických útočných zbraní START podepsaná v Praze v roce 2010. Platnost této dohody vyprší za dva roky, další její osud je nejistý.