Rusko představilo novou střelu, která podle USA porušuje raketovou smlouvu

Horizont ČT24: Nová ruská střela jádrem sporu o raketovou smlouvu (zdroj: ČT24)

Spojené státy informovaly Rusko, že jejich rozhodnutí o odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987 je definitivní. Uvedl to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Washington obviňuje Moskvu, že vývojem nového balistického arzenálu dohodu porušuje, Rusko ale nařčení odmítá a chce o záležitosti ještě jednat. Jádrem sporu je nová ruská střela s kódovým označením 9M729, kterou Moskva ve středu oficiálně představila.

Rusové a Američané o osudu smlouvy INF jednali v polovině ledna v Ženevě, ale s výsledky zůstaly obě strany nespokojené, připomněl list Kommersant. USA trvají na tom, že smlouvu porušuje nová ruská střela s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná 9M729) a trvají na jejím zničení, jinak 2. února zahájí odstupování od smlouvy.

Moskva naopak vybízí Washington, aby se oprostil od „jazyku ultimát“, a popírá, že by střela nějak smlouvu porušovala. Generál Michail Matvějevskij uvedl, že dolet střely 9M729 nepřesahuje 480 kilometrů, a tedy neporušuje smlouvu INF, zakazující oběma velmocím střely a rakety o doletu mezi 500 až 5000 kilometry.

USA a NATO ale tvrdí, že právě do této kategorie sporná ruská střela patří. Podle expertů je nová střela schopná nést jadernou hlavici. List The New York Times v minulosti napsal, že Rusko tuto střelu tajně rozmístilo v oblasti Volgogradu a na dalším, neidentifikovaném, místě.

Náměstek ministra Rjabkov ujistil, že Moskva je nadále ochotna jednat o zachování smlouvy, se zřetelem na důvody znepokojení obou stran. Ale smlouvu bude považovat za závaznou pro obě strany i po 2. únoru, kdy Američané údajně pozastaví své závazky vůči smlouvě, pokud Rusko do té doby neukončí své porušování smlouvy a střely SSC-8 nezničí.

Rusko tvrdí, že USA chtějí od smlouvy odstoupit kvůli KLDR a Číně

Moskva podle diplomata smlouvu INF neporušila a pokládá americké důvody k odstoupení od smlouvy za neopodstatněné, a proto soudí, že smlouva nadále platí. „Vzhledem k tomu, že chybí nějaká skutečná porušení smlouvy z naší strany a že Washingtonem uvedené objasnění pro pozastavení smlouvy je neopodstatněné, je samo rozhodnutí z právního hlediska zanedbatelné,“ prohlásil Rjabkov.

Skutečnou motivací Washingtonu odstoupit od smlouvy je podle něj „snaha zajistit si naprostou volnost konání vůči zemím, které disponují raketami středního a krátkého doletu a které USA považují za geopolitické soupeře“, poznamenal v narážce na Čínu a KLDR. Na ně se smlouva INF, uzavřená v roce 1987 mezi USA a tehdejším Sovětským svazem, nevztahuje.