Tvrdý zákrok v Hongkongu by byl obrovskou ranou pro čínskou reputaci, míní sinoložka Lomová

Sinoložka Olga Lomová hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Hongkongské protesty představují pro Peking velmi nepříjemnou situaci, domnívá se sinoložka Olga Lomová z Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Demokratické požadavky totiž skrytě existují také v čínské společnosti. Lomová byla hostem pořadu Události, komentáře.

Hongkong vstoupil do dvanáctého týdne protestů. Naposledy demonstranti vyšli do ulic o víkendu a volali po oboustranném zklidnění situace. To se přitom děje v době, kdy čínské polovojenské jednotky cvičí na dohled od města. Nervozita kolem možného zásahu Pekingu tak roste. 

Podle sinoložky Lomové představují hongkongské protesty pro Peking velmi nepříjemnou situaci. „Jde o demokratické reformy, a ty by mohli požadovat také občané Čínské lidové republiky,“ vysvětluje Lomová s tím, že v čínské společnosti takové požadavky také existují.  

„To, jakým velmi tvrdým způsobem se Si Ťin-pching snaží potlačit jakoukoliv diskusi o demokracii, jak brutálně potlačuje jakékoliv projevy nesouhlasu se svou politikou, dokazuje, že tam ty požadavky latentně jsou,“ dodává. 

Nepokoje v Hongkongu podkopávají pověst Číny

Zároveň se blíží sedmdesáté výročí založení Čínské lidové republiky. „Mají to být bombastické oslavy, které mají ukázat Čínu jako úspěšnou, po všech stránkách o svůj lid pečující zemi. A to protesty v Hongkongu úplně nenaznačují,“ uvedla sinoložka.  

„Do toho je tu ještě ambiciózní Si Ťin-pchingův plán stát se vůdcem globalizace celého světa,  máme tady pás a stezku, máme tady volání po větším propojení světa. Nepokoje nebo nespokojenost Hongkongu de facto podkopává pověst Číny jako schopného a perspektivního vůdce celého světa.“  

 „Tvrdý zákrok v Hongkongu by byl obrovská rána reputaci Čínské lidové republiky,“ míní Lomová. Zásah podle ní ale přesto vyloučit nelze: „Je to i otázka legitimity moci, protože v okamžiku, kdy používáte násilí, ohrožujete vlastní legitimitu.“

„Myslím si, že vojenský zásah může samozřejmě nastat, protože je to takové obligátní řešení. Čínská komunistická strana léta prokazuje, že když jde do tuhého, tak se chopí zbraní.  Na druhou stranu si myslím, že bude hledat nejrůznější způsoby, jak se tomu vyhnout,“ dodala sinoložka.

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.