Část Venezuely se znovu propadla do tmy. Nezvykneme si, varuje Guaidó, Maduro mluví o útoku

Události ČT: Velkou část Venezuely opět zasáhl masivní výpadek proudu (zdroj: ČT24)

Venezuelský Caracas a další části země se opět ocitly bez dodávek elektřiny a tekoucí vody. Podle vlády prezidenta Nicoláse Madura se Venezuela stala terčem „elektromagnetického útoku“. Opozice a řada ekonomů naopak viní z častých blackoutů socialistický režim a nedostatečné investice do energetické infrastruktury.

Ve venezuelské metropoli proud vypadl v pondělí krátce kolem 16:30 místního času (pondělí 22:30 SELČ). Okamžitě přestalo jezdit metro, a řada lidí se tak v odpolední špičce musela na cestu domů vydat pěšky, napsala agentura AFP.

Problémy s dodávkou elektrické energie postihly kromě Caracasu také 19 z 23 venezuelských federálních států, uvedla AP s odvoláním na zprávy ze sociálních sítí. DPA s odkazem na nevládní organizaci Netblocks dokonce tvrdí, že výpadek se týká všech venezuelských států. V Caracasu už se dodávky podařilo částečně obnovit.

Venezuelský ministr informací Jorge Rodríguez v reakci na masivní výpadek uvedl, že na základě prvních indicií dodávky elektřiny ustaly v důsledku „elektromagnetického útoku“, jehož cílem bylo ochromit výrobu energie ve vodních elektrárnách, které jsou pro Venezuelu klíčové.

Například hydroelektrárna Guri pokrývá až 80 procent spotřeby elektrické energie v této jihoamerické zemi. Podle ministra Rodrígueze venezuelské úřady pracují na tom, aby dodávky co nejrychleji obnovily. „Nejde o žádnou sabotáž, je to jednoduše úplný kolaps,“ reagoval obyvatel Caracasu Mario Rosas.

Vůdce opozice Juan Guaidó na Twitteru upozornil, že se vláda pokoušela své selhání skrýt, je ale podle něj evidentní, že zničila energetickou infrastrukturu a „nemá žádné odpovědi“. „My Venezuelané si na tuto katastrofu nebudeme zvykat,“ dodal Guaidó.

Už v březnu život ve Venezuele zcela ochromil masivní výpadek elektřiny. Většina hlavního města tehdy byla bez proudu několik dní. Pocítili to hlavně pacienti v nemocnicích. Kromě čekání na jídlo se tvořily i fronty na vodu. „Vím, že je znečištěná, ale bez vody nic nezmůžu,“ postěžovala si nejmenovaná obyvatelka Caracasu.

Autoritářský prezident Maduro tehdy výpadek označil za „elektrickou válku“, kterou se ho snaží opozice spolu s USA svrhnout.

Podle opozice jsou ale časté výpadky elektřiny výsledkem Madurovy hospodářské politiky, která neinvestovala do energetické infrastruktury a miliony ze státního rozpočtu určené na tento účel podle ní zpronevěřila.

Jediným zbývajícím řešením je pro mnohé emigrace. Zemi podle OSN opustilo jen od loňského listopadu přes milion lidí, celkem odešly už víc než čtyři miliony Venezuelanů.