Britský ministr financí Hammond odstoupí. Nesouhlasí s Johnsonem a brexitem bez dohody

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi. V televizi BBC prohlásil, že tak učiní před tím, než ho odvolá pravděpodobný příští premiér Boris Johnson. Hammond nesouhlasí s odchodem země z Evropské unie bez dohody, což Johnson nevylučuje.

„Jsem si jist, že nebudu odvolán, protože hodlám odstoupit před tím, než se tak stane,“ řekl Hammond a dodal: „Jestliže se Boris Johnson stane ministerským předsedou, rozumím, že podmínky pro působení v jeho vládě budou zahrnovat akceptování brexitu bez dohody 31. října. To není nic, k čemu bych se kdy mohl přihlásit.“

Situace se podle něj může „trochu zkomplikovat“ v případě, že pozici předsedy Konzervativní strany a tím i premiérské křeslo získá Johnsonův rival Jeremy Hunt. Avšak „veškeré průzkumy“ ukazují na to, že Johnson zvítězí, řekl Hammond. Svou demisi má v úmyslu podat ještě do rukou odcházející premiérky Theresy Mayové.

Jméno nástupce Mayové bude znát Británie v úterý. Podle britského tisku připravují rezignaci i dva další členové britského kabinetu, ministr spravedlnosti David Gauke a ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart.

Johnson jako záruka brexitu

Nástupce současné premiérky Theresy Mayové členové Konzervativní strany vybírají mezi nynějším ministrem zahraničí Jeremym Huntem a bývalým šéfem diplomacie Johnsonem.

Podle nedávného průzkumu pro nedělník The Observer, jenž zkoumal názory lidí, kteří v roce 2017 volili konzervativce, se pro Johnsona vyslovilo 53 procent z nich. To znamená jednoprocentní nárůst oproti červnu. Johnsonův soupeř Hunt pak podle stejného průzkumu dostal podporu pouze 29 procent konzervativních voličů, osmnáct procent dotázaných uvedlo, že neví.

Stejný průzkum pak potvrzuje, že Johnsonova popularita má těsnou spojitost s brexitem. Plných 69 procent dotázaných totiž věří, že právě Johnson do 31. října vyvede Spojené královsvtí z EU. U Hunta je o tom přesvědčeno pouze 11 procent.

Johnson i Hunt shodně tvrdí, že se chtějí na odchodu s Bruselem dohodnout, ale že se země zároveň musí připravit na možnost brexitu bez dohody. Zatímco Hunt jasně odmítl, že by se v takovém případě pokusil parlament obejít, Johnson to nevyloučil. Za to bývalý ministr čelí kritice, protože zákonodárci si chtějí na podobu brexitu zachovat vliv.

Philip Hammond (63) působí od července 2016 jako ministr financí. Předtím byl od července 2014 ministrem zahraničních věcí. Od října 2011 vedl resort obrany a ještě předtím byl od května 2010 ministrem dopravy.

V předchozí stínové vládě konzervativců byl stínovým ministrem pro zaměstnanost a penzijní reformu a stínovým ministrem financí.

Ve vládě prosazoval přísné rozpočtové škrty, chystal odchod britských sil z Afghánistánu a také projekt personálního zeštíhlení na ministerstvu obrany, vše bez výraznějších negativních ohlasů v britských médiích. Je přesvědčený euroskeptik.

Philip Anthony Hammond se narodil 4. prosince 1955 v Eppingu v hrabství Essex. Vystudoval filozofii a politologii v Oxfordu, do parlamentu zvolen v květnu 1997.

Po studiích pracoval od roku 1977 do roku 1983 ve společnosti na výrobu zdravotnického zařízení. Poté podnikal v energetice, stavebnictví a dalších oborech a také pracoval jako konzultant pro Světovou banku v Latinské Americe a jako poradce vlády v Malawi od roku 1995 až do svého zvolení do britského parlamentu v květnu 1997.

Philip Hammond
Zdroj: ČTK/AP