Nebylo to moc transparentní, kritizuje Juncker výběr své nástupkyně

Předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi se nelíbí způsob, jakým představitelé členských států EU vybrali jeho nástupkyni v čele unijní exekutivy. Nominaci německé ministryně Ursuly von der Leyenové považuje za nepříliš transparentní.

Výběr von der Leyenové podle Junckera ukončuje krátkou praxi výběru šéfa Komise jako takzvaného spitzenkandidáta, tedy vedoucího kandidáta vítězné strany ve volbách do Evropského parlamentu.

„Ten proces nebyl moc transparentní,“ poznamenal Juncker na tiskové konferenci v Helsinkách v odpovědi na jeden z dotazů k výběru své nástupkyně na summitu prezidentů a premiérů členských zemí EU v tomto týdnu. Současně podle agentury Reuters připomněl, jak byl sám vybrán před pěti lety.

„Bohužel se to nestalo tradicí. Byl jsem první a poslední spitzenkandidát,“ řekl Juncker. Použil tak již zažitý německý výraz pro vedoucího kandidáta politické strany ve volbách do europarlamentu.

Schválení nominace Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise vyžaduje souhlas právě evropských poslanců. Hlasovat o ní mají 16. července.