Mnoho otázek a žádné odpovědi. Informace o nehodě ruského batyskafu jsou státním tajemstvím

Události: Tajemstvím obestřená nehoda ruské ponorky (zdroj: ČT24)

Pondělní neštěstí ruského batyskafu, které si vyžádalo 14 lidských životů, zřejmě zůstane obestřeno tajemstvím. Naznačil to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle kterého některé informace týkající se nehody spadají do kategorie maximálního utajení.

Čtrnáct námořníků se při požáru udusilo zplodinami, oheň se podařilo uhasit zbytku posádky. Plavidlo je nyní na vojenské námořní základně v Severomorsku na severozápadě Ruska, kam už dorazil i ruský ministr obrany Sergej Šojgu, aby osobně dohlédl na vyšetřování a informoval prezidenta Vladimira Putina.

Šojgu sice vyzdvihl hrdinství vojáků, kteří zabránili dalšímu šíření požáru a zachránili tím kolegy, víc ale neprozradil. Ani to, o jaké podmořské plavidlo šlo, kolik bylo na palubě lidí, nebo zda měl batyskaf jaderný reaktor.

Ruští námořníci vzdávají poctu kolegům, kteří nepřežili požár v batyskafu
Zdroj: ČT24

Nekomentoval ani to, proč bylo na palubě tolik vysokých šarží. Mezi nimi byl i jeden civilista, zřejmě expert, kterého se podařilo zachránit. „Námořníci se v kritické situaci zachovali hrdinsky. Z oddílu zachváceného ohněm nejprve evakuovali civilního činitele průmyslu, uzavřeli za ním poklop, aby zabránili rozšíření požáru, a sami pak do konce bojovali za přežití lodě,“ oznámil Šojgu.

Oheň podle něj vypukl na „vědecko-výzkumném hlubinném aparátu ruské vojenské námořní flotily“ při výzkumu v ruských teritoriálních vodách Barentsova moře. 

Ruská média spekulují o tom, že šlo o supertajnou jadernou ponorku Lošarik, která provádí výzkum ve velkých hloubkách. O plavidle je známo jen málo podrobností. V roce 2012 se ponorka například podílela na průzkumu, jehož cílem bylo potvrdit ruské nároky na rozšíření hranic svého arktického kontinentálního šelfu. Podle tehdejších oficiálních prohlášení sesbírala vzorky z hloubky 2500 metrů. Běžné ponorky se přitom dokážou ponořit jen do hloubky 600 metrů.

Američtí experti zase tvrdí, že model byl vyvinut i pro vyřazování podmořských kabelů z provozu.

Kreml: Jsou informace, které se nevyzrazují

„Jsou informace, které patří do kategorie státní tajemství a státní tajemství se dodržuje v zájmu státu a státní bezpečnosti. Proto je naprosto normální, že se neodhaluje,“ oznámil mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov.

Lidé na palubě byli podle Peskova „jedineční vojenští specialisté – vysoce kvalifikovaní profesionálové, kteří prováděli důležitý výzkum týkající se zemské hydrosféry“.

Později ministerstvo obrany zveřejnilo seznam obětí. Jsou mezi nimi dva kapitáni, Denis Dolonskij a Nikolaj Filin. Oba získali nejvyšší vyznamenání za misi z roku 2012, která se zabývala měřením mořského dna Arktidy.

Podle vojenského experta Viktora Murachovského k nehodě došlo, když se plavidlo pohybovalo v hloubce 300 metrů. Mezi oběťmi jsou podle něj i dva synové ruských admirálů.