Podle lékařů zemřel Mursí na infarkt. Amnesty International vyzvala k vyšetření jeho smrti

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí zemřel na následky srdečního infarktu. Informovala egyptská státní televize s odvoláním na lékařské zdroje. Sedmašedesátiletý islamistický politik zkolaboval v pondělí v soudní síni, kde se hájil proti obvinění ze špionáže a spiknutí. Organizace Amnesty International a OSN vyzvaly k transparentnímu vyšetření jeho smrti; Mursího Muslimské bratrstvo ji totiž považuje za vraždu.

Mursí se podle svého advokáta po přibližně pětiminutovém proslovu u soudu skácel k zemi a zemřel dříve, než jej stihli převézt do nemocnice. Podle zdroje egyptské televize se Mursímu, který byl diabetikem a měl vysoký krevní tlak, dostávalo během procesu péče v soukromé nemocnici v Káhiře. Jeho příznivci naopak tvrdí, že úřady péči o něj zanedbávaly.

Pohřeb narychlo, za tmy a bez novinářů

Právník Abdal Munaim Abdal Maksúd řekl, že příbuzní byli přítomni modlitbě za Mursího, jež se konala brzo ráno v nemocnici ve věznici Tura, kde v pondělí konstatovali exprezidentovu smrt. Pak bylo tělo pohřbeno v káhirské čtvrti Nasr.

Mursího syn Ahmad na Facebooku oznámil, že byl otec uložen vedle hrobů dalších představitelů nyní zakázaného Muslimského bratrstva. Dodal, že úřady rodině neumožnily pohřbít Mursího v jeho rodné provincii Šarkíja na severu země. Bezpečnostní síly navíc nedovolily novinářům dostat se na hřbitov a nedostali se ani do Mursího rodiště.

Na sociálních sítích se rozproudila debata o uspěchaném pohřbu. Poradce Mahmúd Rifaat, který působí v evropském institutu pro mezinárodní vztahy a právo, se domnívá, že způsob pohřbu naprosto odporuje egyptské tradici. „My mrtvé pohřbíváme za denního světla, po polední nebo odpolední modlitbě. Mrtví se pohřbívají tam, kde se narodili. Přinutit Mursího rodinu k pohřbu za přítomnosti pouze dvou synů, a nikoli manželky zesnulého potvrzuje, že Egypt nemá respekt,“ řekl televizní stanici Al-Džazíra.

Mursí byl zadržován ve zvláštním křídle věznice Tura, kde jsou podle ochránců lidských práv vězni drženi v podmínkách, které jsou na mezinárodní i egyptské poměry hluboce podprůměrné. Exprezidentův skon tak zřejmě zvýší mezinárodní tlak na Káhiru, aby zlepšila přístup k lidským právům a podmínky ve věznicích, kde drží podle západních agentur tisíce islamistů.

K nezávislému vyšetření Mursího smrti už vyzval Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR). „Po každém náhlém úmrtí ve vazbě musí následovat rychlé, nestranné, důkladné a transparentní vyšetřování prováděné nezávislým orgánem, aby se objasnila příčina smrti,“ zdůraznil mluvčí OHCHR Rupert Colville.

V čele země byl Mursí pouhý rok

Mursího Egypťané zvolili v roce 2012 hlavou státu v prvních demokratických volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Do voleb šel jako kandidát Muslimského bratrstva.

Armáda v čele s tehdejším ministrem obrany Abdalem Fattáhem Sísím svrhla Mursího po masivních protestech proti Muslimskému bratrstvu v roce 2013. Sísí byl následně zvolen prezidentem a od té doby tvrdě zakročil proti islamistům a dalším svým odpůrcům.

Ve vězení si Mursí odpykával dvacetiletý trest za podněcování k násilí a zabíjení demonstrantů při protestech z prosince 2012. Za špionáž pro Katar byl také odsouzen na doživotí, což v Egyptě znamená 25 let vězení. Dřívější rozsudek smrti mu byl zrušen, souzen byl ale také v řadě dalších kauz.

Exprezidenta oplakali vězni i Erdogan

Podle egyptského tisku se zpráva o Mursího smrti rychle roznesla v egyptských věznicích, kde se konaly modlitby za zesnulého. Někteří z vězňů plakali, jako by jim umřel člen rodiny, ti mladší vyjadřovali rozhořčení, ale starší emoce uklidňovali. V Egyptě jsou za mřížemi tisíce členů Muslimského bratrstva.

Příznivci tohoto hnutí v úterý uspořádali početná shromáždění v Ankaře a v Istanbulu k uctění Mursího památky. Někteří z jeho smrti vinili egyptskou vládu.

V centru Ankary se za něj modlilo asi pět set lidí, někteří volali Vrah (egyptský prezident Abdal Fattáh) Sísí, mučedník Mursí. Na symbolický Mursího pohřeb přišlo v Istanbulu několik tisíc lidí, včetně tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který už už v pondělí Mursího označil za mučedníka.