NATO: Rusové narušují suverenitu Ukrajiny. Podle Lavrova nejsou důkazy

Moskva – Na ukrajinském území působí ruští vojáci, kteří se přímo účastní bojů, tvrdí šéf NATO, který to označil za očividné narušení ukrajinské suverenity. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov považuje informace o ruské vojenské přítomnosti na Ukrajině za nepodložené domněnky. Satelitní snímky, které podle NATO invazi potvrzují, odmítl jako „počítačové hry“. Zástupce Moskvy při organizaci OSN předtím přiznal, že po boku separatistů bojují i Rusové. Jsou to ale podle něj pouze dobrovolníci.

NATO obvinilo Rusko z "do očí bijícího narušení" ukrajinské suverenity. Aliance tvrdí, že se Rusové přímo zapojili do vojenských operací, a to na straně rebelů. Navzdory neustálému popírání je jasné, že Rusové nelegálně překročili hranice Ukrajiny, zdůraznil generální tajemník Anders Fogh Rasmussen. NATO prý bude respektovat jakékoli rozhodnutí Kyjeva týkající se bezpečnosti. Ukrajinský premiér právě dnes oznámil, že se země chystá ucházet o členství v Alianci (více zde).

Rasmussen označil vývoj za „vážnou eskalaci ruské vojenské agrese vůči Ukrajině“. Rusko podle něj dál vybavuje separatisty tanky, obrněnými vozidly, dělostřelectvem i raketovými systémy. Rusko ostřelovalo Ukrajinu ze svého území i z pozic přímo na Ukrajině. „Rusko navíc nadále udržuje tisíce k boji připravených vojáků blízko ukrajinských hranic,“ upozornil generální tajemník NATO. „Na summitu příští týden přijmeme rozhodnutí, jak posílíme naši spolupráci s Ukrajinou,“ dodal.

„Od začátku říkáme, že Ukrajina není členem Aliance, to znamená, že se na ni nevztahuje závazek článku 5. Na druhou stranu vnímáme tu situaci jako zásadní narušení stability v celé oblasti. Snažíme se pomoci Ukrajině tak, aby byla v budoucnosti lépe schopna čelit obdobným problémům. Ta základní hranice ale samozřejmě spočívá v tom, že jí nemůžeme dodávat zbraně, nemůžeme poskytovat jakoukoli přímou podporu,“ poznamenal velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý. Pomoc by měla od Aliance přijít v oblasti logistiky, komunikace nebo výběrem kádrů.

Lavrov: Všechna obvinění jsou na vodě

Rusko mezitím dál odmítá, že by na Ukrajinu poslalo vojáky nebo třeba „jen“ zbraně. „Obvinění na naši adresu neznějí poprvé. Prakticky od samého začátku krize nás obviňují, že jsme vše zavinili. Ale ani jedinkrát nepředložili fakta,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci se svým íránským kolegou. „Nepředvedli nám fakta ani ohledně 'invaze', ani v dalších věcech. Zdá se mi, že skrývání faktů je příznačný rys USA a řady evropských zemí ve vztahu vůči dění na Ukrajině,“ dodal.  

Podle ruského ministra jsou všechna obvinění „na vodě“ a nevyskytl se jediný důkaz o ruském vpádu, který by Západ či Kyjev položil na stůl. Lavrov současně vybídl západní partnery, aby se konečně věnovali seriózní analýze, jednáním a řešení ukrajinského konfliktu.  

Povstalcům se daří, protože brání své domovy, tvrdí Lavrov

Čerstvá obvinění ohledně údajného ruského vpádu podle Lavrova nepochybně souvisejí s úspěchy povstalců na bojišti. Ty ovšem podle něj pramení z vědomí, že rebelové brání své domovy, rodiny, ženy a děti čili „válčí za spravedlivou věc“.

Ukrajinistka Lenka Víchová

„Rusové už patrně nemají, kam couvnout. Je dostatek důkazů na to, abychom si byli jisti, že tam opravdu válčí. Je ale nutné říct, že na Ukrajině válčili už od začátku. Nejdřív Rusko používalo nájemné žoldáky, pak vysloužilé vojáky a pracovníky tajných služeb. Je možné, že už docházejí síly, tak musejí používat i regulérní vojska. Nemusejí ale přiznat nic.“

Petr Chalupecký, zástupce velvyslance ČR při NATO

„Užití slova invaze může mít právní a mezinárodně-politické následky, které nemusejí být nutně pozitivní, a to ani pro Ukrajinu ani pro stabilitu euroatlantického prostoru obecně. Ruské jednotky už ale operují na ukrajinském území nějakou dobu. To, že tam operují teď již takhle nepokrytým způsobem a v takových počtech, je ale samozřejmě kvalitativní změna.“

Čurkin na půdě OSN přiznal jen „ruské dobrovolníky“

„Ve východních oblastech Ukrajiny jsou ruští dobrovolníci. To nikdo nezakrývá,“ řekl podle AP ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin na čtvrtečním jednání Rady bezpečnosti OSN .

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová obvinila Rusko, že ohledně Ukrajiny „manipulovalo“, „mlžilo“ a „otevřeně lhalo“. Dodala, že USA budou spolupracovat s evropskými a dalšími partnery na „vystupňování důsledků pro Rusko“. Čurkin kritiku odmítl a vyzval Washington, aby se nevměšoval do vnitřních záležitostí svrchovaných států. Kyjev podle něj vede válku proti vlastním obyvatelům.

  • "Kult Vladimira Putina a jeho kontrola nad médii jsou silné. Pokud ale začnou mladí Rusové na Ukrajině umírat, ani s těmito prostředky to Putin neustojí," domnívá se bývalý český diplomat v Moskvě Vladimír Votápek.

Zpravodaj ČT Miroslav Karas o postoji ruské společnosti

„Rusové se pomalu začínají ptát. V Rusku je zvykem sledovat televizi kontrolovanou Kremlem. Veškeré zpravodajské relace hovoří o těžkých bojích, které musejí na jihovýchodě Ukrajiny svádět povstalci. Nehovoří se o tom, že jsou pohřbeni vojáci, kteří padli v tamních bojích, naopak se tvrdí, že padli v Rostovské oblasti během vojenského cvičení. Takže společnost je masírována touto propagandou. To, že podpora Putina klesla o tři procentní body na 84 procent, o ničem nesvědčí. Protesty proti válce jsou v Rusku minimální. Jde o hrstky lidí, kteří se včera objevili na Rudém náměstí, přesto jich policie více než 15 zatkla. Ruské veřejné mínění je tedy stále na straně Putina. Dokonce mají nyní více prostoru hlasy, že Ukrajina patří Rusku a minimálně koridor, který vede na Krym, by měl být určitě ruský.“

Ruský návrh ohledně zastavení palby v RB OSN neprošel

Rusko bylo na půdě RB OSN se svým postojem podle AP opět osamoceno. Patří ovšem k jejím pěti členům s právem veta, a tak se rada jako na minulých více než 20 schůzkách k Ukrajině nebyla s to rozhodnout nějak jednat. „Návrh ruské deklarace o zastavení palby byl zablokován z malicherných důvodů,“ řekl Čurkin. Litevská delegace k ruskému návrhu uvedla, že se vůbec nevěnoval řadě klíčových problémů.

Přítomnost profesionálních ruských vojáků ve svých řadách přitom včera přiznali sami povstalci. Prý bojují v rámci své dovolené. Celkem mají na pomoc údajně asi tři tisíce Rusů. Také díky nim teď chtějí znovu dobýt přístav Mariupol. „Nejsou tu jen Rusové, bojují za nás i Srbové, Francouzi, Turci, už se tu objevil i Ital, který na Ukrajině žije,“ prohlásil předseda samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko.