Zelenskyj rozjel personální zemětřesení. Končí hned patnáct ukrajinských gubernátorů

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přistoupil k razantním personálním obměnám ve státní správě. Ve funkci končí patnáct ze čtyřiadvaceti gubernátorů a také sedm vysoce postavených zaměstnanců Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Prezident navíc jmenoval nového ředitele civilní rozvědky a parlamentu navrhl odvolání generálního prokurátora a výměnu ministra zahraničí.

Zelenskyj odvolal jedenáct gubernátorů a čtyři zbývající rezignovali sami. Tento krok ohlásil zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Ruslan Rjabošapka, který upřesnil, že budou následovat změny i ve vedení dalších oblastí.

Personální otřes postihl také kontrarozvědku SBU, která je ukrajinskou nástupnicí místní pobočky sovětské KGB. Rjabošapka oznámil, že končí dva zástupci ředitele služby kvůli podezření z nelegální činnosti během kampaně před nedávnými prezidentskými volbami. „Pro ně je odvolání teprve začátkem cesty. Další věci se odehrají v procesním pořádku,“ naznačil možný právní postih.

Prezident dále odvolal pět oblastních šéfů SBU v Oděské, Lvovské, Vinnycké, Zakarpatské a Černovické oblasti. Všechny leží na západních hranicích země s Moldavskem, Rumunskem, Maďarskem, Slovenskem a Polskem. Podle Rjabošapky se odvolaní projevili „v negativním smyslu v souvislosti s pašováním“.

Nového šéfa dostala z rozhodnutí Zelenského Služba vnější rozvědky (SVR). Stal se jím Vladyslav Bucharev, který dřív pracoval jako zástupce ředitele SBU. Dosud byl poslancem za stranu Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové.

Nutný souhlas poslanců

Prezident dále ohlásil svůj záměr odvolat generálního prokurátora Jurije Lucenka a ministra zahraničí Pavla Klimkina. K tomu však potřebuje souhlas parlamentu.

Lucenko byl blízký předchozímu prezidentovi Petru Porošenkovi a před jmenováním do funkce šéfa státních zástupců vedl poslanecký klub jeho strany. Blízko k politice měl i dříve. Po oranžové revoluci působil jako ministr vnitra za prezidentství Viktora Juščenka.

„Zákon praví, že prokurátorem může být jedině osoba s právnickými zkušenostmi. Ty Lucenko nemá,“ poznamenal k důvodu odvolání Rjabošapka. Parlamentní frakce Tymošenkové už Lucenkovo odvolání podpořila.

Klimkina by podle záměru prezidenta měl v čele diplomacie vystřídat dosavadní náměstek ministra zahraničí Vadym Prystajko, který v minulosti působil v ukrajinské misi u NATO.

Slib radikálních reforem

Jednačtyřicetiletý komik bez politických zkušeností vyhrál v dubnu prezidentské volby mimo jiné díky slibům, že skoncuje s korupcí a se starým politickým systémem. Jeho snahy o prosazení reforem ale blokuje dosavadní parlament, v němž převládají Porošenkovi stoupenci a naopak chybí zástupci Zelenského strany.

Poslanci minulý měsíc odmítli demisi premiéra Volodymyra Hrojsmana i Zelenského návrhy na změnu volebního systému.

Prezident po nástupu do funkce parlament rozpustil a vyhlásil předčasné volby na 21. července. Jejich konání by mohl zvrátit ještě ústavní soud, pokud by Zelenského krok zrušil. Řádné volby by se pak konaly v říjnu.