Ukrajinský parlament v obavách z chaosu odmítl demisi premiéra. Zelenskyj žádá výměnu ministrů

Napětí mezi ukrajinským parlamentem a novým prezidentem stoupá. Zákonodárci ve čtvrtek nepřijali rezignaci premiéra Volodymyra Hrojsmana. Podle poslanců by demise požadovaná hlavou státu vedla k chaosu. Prezident Volodymyr Zelenskyj poté navrhl parlamentu odvolat šéfa tajné služby SBU a ministry obrany a zahraničí. Zelenskyj hned po nástupu do funkce oznámil, že parlament rozpustí, aby se mohly konat předčasné volby, což řadu poslanců popudilo.

Pro schválení rezignace vlády zvedlo ruku při hlasování pouze 97 z potřebných 226 poslanců. Premiér tak zůstane v čele úřadujícího kabinetu do vytvoření nové vlády. Proti pádu Hrojsmanova kabinetu se vyslovila nejsilnější parlamentní strana bývalé hlavy státu Petra Porošenka, podle níž by pád kabinetu před červencovými předčasnými volbami přivedl zemi k „chaosu“. 

Zelenskyj poté předložil parlamentu návrh na odvolání ministra zahraničí Pavla Klimkina, ministra obrany Stepana Poltoraka a ředitele tajné služby SBU Vasyla Hrycaka. Poslanci se jím teprve budou zabývat. Dosud není jasné, kdy budou o návrhu hlasovat.

Podle agentury Unian administrativa prezidenta rovněž připravuje odvolání generálního prokurátora Jurije Lucenka. Ten přitom v úterý prohlásil, že odstoupí až po předčasných volbách a po nich se chce zapojit do politiky.

Hrojsman podal demisi minutý týden bezprostředně po inauguraci nového prezidenta Zelenského, který po uvedení do úřadu oznámil rozpuštění parlamentu a vyzval stávající vládu k odstoupení. Předčasné volby se uskuteční 21. července a očekává se, že v nich zvítězí Zelenského nově vytvořená strana Sluha národa, která dosud nemá parlamentní zastoupení.

Konec starého systému

Jednačtyřicetiletý komik bez politických zkušeností vyhrál minulý měsíc prezidentské volby díky slibům, že skoncuje s korupcí a se starým politickým systémem. Zákonodárci už dříve vyhlásili nové hlavě státu pomyslnou válku, když nepustili prezidentovy návrhy změn volebního systému na program schůze.

Ukrajinci v současné době volí polovinu poslanců poměrným systémem a polovinu systémem většinovým. Nový prezident tvrdí, že většinový systém v ukrajinských podmínkách nahrává korupci, a chce prosadit výhradní systém poměrného zastoupení.

„Staří politici si zvolili starý systém, protože jedině ten jim dává šanci pokračovat v politice. Spoléhají na to, že za peníze a za volební guláš znovu prolezou do parlamentu. Ale jsem přesvědčen, že se pletou,“ zareagoval Zelenskyj na odpor v parlamentu a vybídl voliče, aby 21. července zvolili nové politiky, schopné nejen řečnit o změnách, ale také takové změny učinit.