Súdánská junta zrušila veškeré dohody s opozicí, do devíti měsíců chce volby

Súdánská vojenská junta chce do devíti měsíců vypsat předčasné volby a ruší veškeré dosud platné dohody s civilní opozicí. V reakci na pondělní násilné potlačení demonstrace, které podle nové bilance stálo život nejméně 35 lidí, to v televizi oznámil zástupce prozatímní vojenské vlády Abdal Fattáh Burhán. Opozice s tím ale nesouhlasí a chce pokračovat v protestech.

Armáda v pondělí násilně rozehnala pokojný protest lidí nespokojených s vývojem v zemi, kde armáda v dubnu svrhla prezidenta Umara Bašíra. Jednání mezi juntou a hlavní opoziční koalicí, která měla přinést dohodu o budoucí podobě správy země, v posledních týdnech uvázla a demonstranti požadovali rychlý přechod k civilní vládě.

Burhán nad ránem podle agentury Reuters uvedl, že junta ruší veškerá dosažená ujednání s opozicí. Do devíti měsíců budou vypsány předčasné volby, dodal.

Opoziční svaz v reakci na násilně potlačený protest oznámil, že s armádou přerušuje veškerý kontakt a ukončuje jednání o přechodné vládě. Súdánce také vyzval k neomezené stávce a k občanské neposlušnosti s cílem svrhnout režim.

V tom chce opozice pokračovat, dokud vojenská rada neodstoupí. Její zástupce po Burhánově projevu prohlásil, že vraždění, zraňování a ponižování oponentů je systematický a plánovaný způsob útisku.

Chartúmské ulice byly v úterý podle agentury AP prázdné. Agentura upozornila, že Burhán v televizním projevu řekl, že armáda sestaví dočasnou vládu, která volby připraví. Hovořil o devíti měsících, ale v přepisu jeho projevu stojí, že volby budou do sedmi měsíců. Nejasnost v časovém údaji zatím nebyla vysvětlena.

Armáda podle AP v centru Chartúmu rozmísťuje zábrany kolem dějiště předchozích protestů, ale demonstranti začali stavět barikády na okraji města.

Obě strany se po dubnovém Bašírově pádu dohodly na struktuře přechodných institucí a na tříletém období, jež má vést k volbám. Zásadní neshoda však panovala ohledně poměru sil mezi oběma stranami v dočasné vládě.