Miliony Severokorejců bojují o holý život. Na úplatky nemají, a čelí proto represím, upozorňuje OSN

Bludný kruh strádání, úplatků a represí – každodenní realita, se kterou se podle poslední zprávy OSN potýkají miliony Severokorejců. Obstarat si jídlo, práci nebo bydlení je stále těžší a lidem zůstává jediná možnost: úplatky. Velká část obyvatel ale na ně nemá dostatek finančních prostředků, a stává se tak obětí útlaku tamního komunistického režimu.

Miliony Severokorejců čelí chudobě, hladu a boji o holý život. Světoví lídři ale upírají pozornost k jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova. Prezident Donald Trump v této souvislosti zmiňuje i ekonomickou kapacitu KLDR.

„Kim Čong-un si uvědomuje neuvěřitelný potenciál, který má jeho země. Leží mezi Ruskem a Čínou na jedné straně a Jižní Koreou na druhé. Má i rozlehlé pobřeží. Jedná se o skvělou lokaci, jak se říká na trhu s nemovitostmi,“ uvedl Trump. 

Jenže podle poslední zprávy OSN severokorejské hospodářství skomírá a rozsáhlá šedá ekonomika se dusí ve stínu korupce. Režim není schopný pokrýt základní potřeby, a lidé se tak často obracejí na ilegální trh, kde mnohé dveře otevírají jedině úplatky.

„Přístup ke slušné práci, trhu, slušnému bydlení – ničeho z toho nedosáhnete bez úplatků. Severní Korea nebyla nikdy tak zkorumpovaná jako za režimu Kim Čong-una,“ upozornil Greg Scarlatoiu z Komise pro lidská práva v Severní Koreji (OSN).

Lidé, kteří nemají na úplatky, končí za mřížemi

Černý trh představuje často poslední záchranu. Podle odhadů se na něm pohybují zhruba tři čtvrtiny pětadvacetimilionové severokorejské populace. Korupce bývá také jedinou cestou, jak se vyhnout nuceným pracím.

Jenže řada Severokorejců není schopná úředníky podplatit. „Pokud si nemohou dovolit úplatky, zřejmě skončí ve vězení, v táborech nebo podobných zařízeních,“ dodal Scarlatoiu. 

Severní Korea nebojuje jen s porušováním lidských práv. Podle OSN byla poslední úroda v zemi nejhorší za poslední desetiletí. Téměř jedenáct milionů lidí trpí podvýživou a každé páté dítě se potýká s poruchou růstu a vývojovými vadami.

„Situace je příšerná a provází ji hodně utrpení. Řada dětí na ulicích žebrá. Úroveň života na venkově je ještě horší,“ přiblížil severokorejský uprchlík Ji Seong-ho.

V Číně se Severokorejky stávají oběťmi sexuálního násilí

Nejzranitelnější skupinou zůstávají ženy. Některé z nich se pokoušejí o útěk do sousední Číny, kde se ale mohou stát oběťmi sexuálního otroctví. „Hodně těchto žen nakonec prodají jako nevěsty, často mezi rolníky ve venkovských oblastech, nebo jsou nuceny k prostituci,“ potvrdil Marcus Noland z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomii. 

Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové odvádějí současná jednání o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova pozornost od skutečného problému, tedy tíživé ekonomické situace milionů lidí. „Vláda selhává v poskytování základních lidských potřeb a zároveň disponuje jednou z největších armád na světě“. 

OSN svou zprávu vypracovala na základě výpovědí více než dvou stovek Severokorejců, kteří před režimem uprchli. Pchjongjang se proti dokumentu ohradil a označil ho za politicky motivovaný.