Trump jako první americký prezident předal pohár vítězi v sumó

Americký prezident Donald Trump navštívil v rámci své návštěvy Japonska i zápas sumó. Spolu se svou manželkou Melanií však usedli do židlí, nikoli na polštáře, jak velí tradice. Stejně tak byli usazeni na židlích i japonský premiér Šinzó Abe a jeho manželka Akie. Trump pak předal 177 kilogramů vážícímu vítězi turnaje Asanojamovi speciální „prezidentský pohár“.

Trump je v Japonsku od soboty na čtyřdenní návštěvě, při níž má jednat o politických a obchodních tématech. Neděle byla věnována oddechovému programu, kromě sumó také golfu.

Trump přečetl prohlášení, v němž Asanojamu ocenil za jeho „úžasný výkon“. S pomocí jednoho z přítomných pak zvedl pohár, vysoký podle Bílého domu 137 centimetrů a těžký až 32 kilogramů. Ten předal vítězi coby vůbec první americký prezident.

Čtveřice prominentů seděla v aréně spolu s asi 11 500 dalšími lidmi. Kvůli Trumpovi musela být zpřísněna bezpečnostní opatření a japonský svaz sumó omezil prodej vstupenek na polovinu. U vstupů si museli všichni diváci nechat prohlédnout tašky, byl zákaz přinést nápoje v plechovkách nebo lahvích. Vyhlášen byl rovněž zákaz vyhazovat do vzduchu polštáře, na nichž diváci sedí a které Japonci vyhazují tradičně na znamení zklamání s vývojem zápasu.

Dopoledne místního času si Trump s Abem zahráli golf. Agentura AP píše, že se Abe snaží udržet prezidenta v dobré náladě před náročnými obchodními rozhovory, na něž má dojít později. K této taktice patří i menu společného jídla, které obsahovalo prezidentův oblíbený cheeseburger připravený s hovězím masem amerického původu.

Krátce po golfu se Trump vrátil k politice a tweetování. Napsal, že mu mnoho japonských představitelů řeklo, že „demokraté by raději viděli nezdar Spojených států než úspěch můj a Republikánské strany“. V dalším tweetu tvrdil, že v obchodních japonsko-amerických jednáních se podařilo dosáhnout velkého pokroku. Dohoda podle něj ale nebude dojednána před červencovými volbami do horní komory japonského parlamentu.