Záplavy se z Německa přesouvají do Polska a dál na Slovensko

Události ČT: Nejhorší obavy z povodní se v Německu nenaplnily (zdroj: ČT24)

Tlaková níže Axel, která v minulých dnech přinesla silné lijáky do Německa, se nyní přesouvá přes Polsko dál na východ. Řeky a potoky vylité z břehů hlásily ve středu především Malopolské a Podkarpatské vojvodství na jihovýchodě Polska. Mluvčí hasičského sboru z podkarpatské metropole Rzeszówa Marcin Betleja stanici TVN24 řekl, že hasiči vodu zatím čerpali především ze sklepů a garáží. V Malopolsku severně od Tarnówa museli kvůli říčce vylité z břehů evakuovat z domovů asi 30 lidí.

Zvýšený stupeň povodňového nebezpečí vyhlásili také meteorologové na Slovensku. Třetí, nejvyšší stupeň platí mimo jiné v okresech Trenčín a Myjava na západě a Čadca nebo Liptovský Mikuláš na severu země. V řadě okresů na severozápadě je vyhlášen druhý stupeň.

Na západě Slovenska vydatnější déšť ustane během noci na čtvrtek, na severu bude ale pršet až do pátku. Výrazný vzestup hladiny zaznamenali vodohospodáři na slovenském úseku Dunaje. V Devíně u Bratislavy stoupla hladina Dunaje od úterý o více než dva metry na aktuálních 520 centimetrů. Ve čtvrtek by tam Dunaj mohl kulminovat na 560 centimetrech. V Bratislavě na Starém Městě se očekává, že hladina ve čtvrtek přesáhne šest metrů, což ale bude ještě pod hodnotou prvního povodňového stupně.

V Německu se situace po vydatných deštích, které na začátku týdne zvedly hladinu některých řek, zklidnila. V noci na středu už hasiči nevyjížděli k žádnému většímu zásahu, uvedla agentura DPA.

„Voda téměř všude klesla,“ uvedl mluvčí policie středoněmeckého města Kassel, kde se ulice v úterý ocitly pod vodou. Poslední ulice, která byla uzavřená kvůli velké vodě, se podle něj otevřela ve středu ráno.

Také v dalších oblastech spolkové země Hesensko, v níž Kassel leží, nemuseli už v noci hasiči vyjíždět k žádným zaplaveným domům. Hladina řek všude klesá, nejvyšší povodňový stupeň ve středu ráno nehlásila už žádná z hesenských měřicích stanic. Německá meteorologická služba (DWD) následně odvolala všechna varování i ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Silný déšť zvedl v úterý hladiny řek i v Bavorsku. Meteorologové varovali, že by Dunaj nedaleko Řezna mohl v noci na středu dosáhnout až třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně. Hladina řeky byla ale nakonec asi metr pod jeho úrovní. Varování před záplavami ovšem nadále platí pro některé oblasti Horního Bavorska, zejména v obci Beuerberg na řece Loisach, kde stále platí nejvyšší povodňový stupeň. Hladina Loisachu se v Beuerbergu během dne nijak neměnila, podle vodohospodářů by ale v noci na čtvrtek mohla začít klesat.

Vydatné lijáky v Bavorsku podle DPA zkomplikovaly život nejen lidem, ale i zvířatům. Pod vodou se ocitly oblasti, kde mají na zemi hnízdiště ptáci. Například na loukách u jezera Altmühlsee, kde jsou četná hnízdiště, leží deset centimetrů vody, takže hrozí úhyn mláďat i zničení dosud nevylíhnutých vajec.

Podle meteorologů čeká Německo v nadcházejících dnech spíše slunečné počasí, které ale mohou překazit kratší přeháňky. Ve čtvrtek by mohla teplota dosáhnout až 23 stupňů Celsia a v pátek by mohlo být ještě o dva stupně tepleji.