Axel bičuje Německo i Švýcarsko. Propadla se střecha porodnice, Berlín vyhlásil kvůli dešti mimořádný stav

Lijáky způsobené tlakovou níží Axel vyvolaly v Německu další záplavy. Pod vodou se ocitly ulice v hesenském Kasselu, v Berlíně dokonce na čas vyhlásili mimořádný stav. Ve středním Německu kvůli vodě přerušili provoz na dálnici A4. V dolnosaském Helmstedtu se podle agentury DPA kvůli dešti zřítila střecha porodního sálu nemocnice, která byla už v pondělí částečně evakuována. Potíže má po vytrvalém dešti i východ Švýcarska.

V některých částech Hesenska a Severního Porýní-Vestfálska napadlo během šesti nočních hodin až padesát litrů srážek na metr čtvereční, v částech Bádenska-Württemberska na jihozápadě Německa to bylo až sedmdesát litrů během 24 hodin, řekla Christina Speicherová z německé meteorologické služby (DWD).

V Kasselu bylo ráno pod vodou několik ulic a sklepů. Některé ulice musely být uzavřeny také ve městě Fulda, odkud jsou hlášeny popadané stromy, stejně jako z Giessenu. Zaplavené sklepy jsou hlášeny také ze Sárska či Porýní-Falce na západě Německa.

V durynském městě Plaue voda zaplavila zahrady, sklepy, tělocvičnu či mládežnický klub. Pod vodou se ocitlo i nádraží s kolejemi, vlaky tam proto nemohly zastavovat, ale jen městem projížděly.

S následky intenzivního deště se v pondělí potýkala také německá metropole, kde na řadě míst přestaly fungovat semafory. Déšť ovlivnil i provoz na berlínských letištích. Na Tegelu nakrátko přerušili odbavování, na Schönefeldu se zpožďovaly odlety některých linek.

Vydatný déšť způsobil v Německu potíže v dopravě
Zdroj: via www.imago-images.de/Andreas Friedrichs/ČTK/imago stock&people

Jihovýchod varován před extrémními bouřkami

V Naumburgu v Sasku-Anhaltsku se voda a bahno dostaly do sklepa a vstupní haly místního divadla. Ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byl nejzasaženější východní kraj Lippe, kde musela být uzavřena řada silnic, které se ocitly pod vodou.

Město Wangen im Allgäu na samém jihu Německa vyhlásilo v noci na dnešek povodňovou pohotovost. Místní řeka Obere Argen se téměř vylila z břehů, za 24 hodin tam napršelo zhruba 100 litrů na metr čtvereční. Na jihovýchodě Bádenska-Württemberska platí varování před extrémními bouřkami, situace by se měla podle meteorologů zlepšit ve středu.

V alpském podhůří spadlo až devět litrů srážek na metru čtverečním za hodinu, řekla dnes ráno Speicherová. S prudkými dešti je podle ní třeba v oblasti počítat až do středečního rána. Hladiny řek stouply na znepokojivou úroveň i v Bavorsku. Na jihu této největší spolkové země byla omezena regionální železniční doprava.

Evakuace porodnice

V dolnosaském Helmstedtu na severu Německa musela být evakuována jednotka intenzivní péče a porodní sál v místní nemocnici. Deník Mitteldeutsche Zeitung informoval, že se propadla střecha porodnice, když se na ní nahromadila voda kvůli ucpanému odvodňovacímu svodu. Podle hasičů se evakuace týkala šesti lidí.

Dál na severu Německa si výjezdy hasičů vyžádaly především údery blesků. V Meklenbursku-Předním Pomořansku zapálily v obci Gnevkow a na baltském ostrově Rujana střechy dvou domů, které jsou po požárech neobyvatelné.

Vytrvalý déšť vyvolal místní povodně také na východě Švýcarska, zasaženo bylo mimo jiné město Sankt Gallen. V Amdenu u jezera Walensee se vylil z břehů místní potok, voda ale podle policie velké škody nezpůsobila. Švýcarští meteorologové v souvislosti s lijáky varovali, že podmáčená půda by v některých oblastech mohla vést k sesuvům.