Nejtěsnější výhra od pádu apartheidu. Lidé v JAR trestají vládní stranu i za bující rasovou nerovnost

Vládní strana Africký národní kongres (ANC) podle předběžných výsledků opět vyhrála parlamentní volby v Jihoafrické republice (JAR). Zisk necelých 58 procent hlasů je však pro stranu nejhorší výsledek za posledních 25 let. Podle expertů obyvatelé reagují mimo jiné na špatnou ekonomickou situaci, ale také na neúspěšný boj s korupcí a rasovou nerovnost v zemi.

ANC vyhrál zatím všechna volební klání od roku 1994. Strana stále žije z odkazu bývalého prezidenta Nelsona Mandely a jeho boje za svobodu a rasovou rovnost. I čtvrtstoletí od konce režimu apartheidu se předvolební kampaň točila právě kolem rasové nerovnosti.

Většina zemědělské půdy, průmyslových podniků či služeb v Jihoafrické republice zůstává v rukou bělošské menšiny, což chtějí některé strany změnit pozemkovou reformou. 

Hlavní opoziční strana, liberálně orientované Demokratické spojenectví (DA), získala ve volbách 20,76 procenta hlasů. Stranu původně založili bělošští liberální odpůrci rasové segregace, od roku 2015 má ale černošského předsedu.

Levicoví Bojovníci za ekonomickou svobodu (EFF) skončili na třetím místě s 10,79 procenta hlasů. Příznivce získává strana hlavně příslibem vyvlastňování půdy bělochů a znárodňování ve strategických odvětvích, jako jsou doly či banky.

Vládní stranu ANC po odchodu prezidenta Jacoba Zumy zdiskreditovaného korupčními skandály vede nynější hlava státu Cyril Ramaphosa. ANC vyhrál zatím všechna volební klání od roku 1994. Strana stále žije z odkazu bývalého prezidenta Nelsona Mandely a jeho boje za svobodu a rasovou rovnost.

Volby v JAR znovu vyhrál Africký národní kongres
Zdroj: Mike Hutchings/Reuters

Obyvatelé chtějí reformy a očistu vládní strany

Klesající podporu ANC připisují analytici obviněním z korupce vzneseným proti vládním činitelům, zpomalující ekonomice s jednou z největších měr nezaměstnanosti na světě (27 procent) a požadavkům černošského obyvatelstva na pozemkovou reformu.

„Musejí se probrat. Způsob, jakým řídí zemi a zneužívají státní fondy, je nepřijatelný. Úplně ztratili morálku,“ řekl Reuters dvaatřicetiletý stavební dělník Thabo Makhene v jihoafrické obchodní metropoli Johannesburgu.

Jiní voliči odevzdali své hlasy Africkému národnímu kongresu i tentokrát. „Udělali v minulosti chyby, tentokrát máme ale správného vůdce,“ sdělil Reuters devětašedesátiletý důchodce Alpheus Zihle v Johannesburgu. „Nyní je na Ramaphosovi, aby ANC pročistil a zastavil plundrování (země) vládou. Ztrátu ANC může zdůvodnit bující korupcí předchozího vedení za Zumy,“ uvedl komentátor Barney Mthombothi. 

Vítězství ve volbách zajišťuje ANC dostatek míst v parlamentu, aby mohl Ramaphosa pokračovat v úřadu dalších pět let. Může však mít nedostatek munice pro boj s konkurenčními stranami, kterým se nelíbí jeho reformy. Sám Ramaphosa už dříve přiznal, že korupce stranu sužuje, a slíbil, že do svého kabinetu žádné korupčníky nedosadí.

Kromě obsazení 400 míst v Národním shromáždění rozhodovali v pátek obyvatelé JAR také o složení provinčních zákonodárných sborů. V provincii Gauteng, která je hospodářským centrem země a nachází se zde největší město Johannesburg a hlavní město Pretoria, získal ANC 50,19 procenta hlasů.