Prezidentem JAR se stal podnikatel a milovník rychlých aut Ramaphosa. Slibuje tvrdý boj s korupcí

Horizont ČT24: Jihoafrická republika vyměnila prezidenta (zdroj: ČT24)

Novým prezidentem Jihoafrické republiky zvolil parlament viceprezidenta a předsedu vládní strany Cyrila Ramaphosu. Stal se tak pátým prezidentem JAR od konce apartheidu v roce 1994. Ve funkci nahradí Jacoba Zumu, který ve středu pod tlakem korupčních afér odstoupil.

„Budu se velmi snažit, abych obyvatele Jihoafrické republiky nezklamal,“ uvedl Ramaphosa krátce po zvolení. Nový prezident zároveň zdůraznil, že se bude věnovat boji proti korupci. Očekává se, že v pátek přednese výroční poselství o stavu země, které bylo odloženo v důsledku jednání týkajících se Zumova odstoupení.

Poslanci vládní strany Africký národní kongres (ANC) oslavovali Ramaphosovo zvolení tancem a zpěvem. Hlavní opoziční strana Demokratické spojenectví (DA) oznámila, že bude s novým prezidentem spolupracovat, pokud bude respektovat zájmy občanů.

Ramaphosa neměl protikandidáta a někteří zástupci opozice z parlamentu na protest odešli. Neprosadili totiž svůj požadavek na rozpuštění zákonodárného sboru a předčasné volby, uvedla agentura AP. Vůdce strany Bojovníci za ekonomickou svobodu Julius Malema uvedl, že zákonodárci ANC porušili ústavu, jelikož nepostavili Zumu před spravedlnost.

Bývalý odborářský předák a pozdější podnikatel Ramaphosa už v prosinci nahradil Zumu v čele vládní formace ANC. Už tehdy slíbil očistit jméno strany a tvrdě bojovat proti korupci.

ANC je sice nejsilnější stranou od konce apartheidu, ale její popularita v posledních letech klesla kvůli obviněním z korupce. To se v regionálních volbách v roce 2016 projevilo na nejhorších výsledcích v historii strany. K rozhodnutí ANC, že Zuma musí odstoupit, přispěly podle agentury AP také obavy z toho, že by se vládní strana po příštích volbách musela dělit o moc v koalici.

Podnikatel, milovník rychlých aut i farmaření

Matamela Cyril Ramaphosa je znám jako milovník rychlých aut, dobrého vína, pstruhového rybaření a farmaření. Narodil se 17. listopadu 1952 v Sowetu, předměstí největšího jihoafrického velkoměsta Johannesburgu. V mládí byl militantním studentem, v roce 1974 byl zatčen a strávil 11 měsíců na samotce ve vězení.

Později vystudoval práva, vrhl se ale na práci odboráře, což byla tehdy legální možnost, jak protestovat proti apartheidu. V roce 1982 stál u zrodu Národního svazu horníků (NUM), známým se stal v roce 1987, kdy organizoval velkou stávku horníků. Je ženatý, má čtyři děti.

Zuma ve středu rezignoval, neboť mu vlastní strana hrozila, že jej v parlamentu odvolá. Bývalého prezidenta provází řada korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se vztahuje k renovaci jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny, další obvinění se týkají přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.