Peruánský exprezident García při zatýkání spáchal sebevraždu

Bývalý peruánský prezident Alan García zemřel po zjevném pokusu o sebevraždu. Postřelil se do hlavy, když ho přišla zatknout policie, a v kritickém stavu byl operován. Jeho příbuzní v nemocnici později řekli, že zemřel, uvedla místní média.

Devětašedesátiletý politik, který stál v čele jihoamerické země v druhé polovině 80. let a poté znovu v letech 2006 až 2011, se obrácením zbraně proti sobě vyhnul vazbě v souvislosti s mezinárodní korupční aférou. García obvinění odmítal a označoval za politicky motivované pronásledování.

Místní televize America informovala, že García byl operován v kritickém stavu. Později přišla zpráva o úmrtí. „Jsme zdrceni smrtí bývalého prezidenta Alana Garcíi,“ napsal na Twitteru současný peruánský prezident Martín Vizcarra a zaslal kondolence rodině.

Peruánská justice nařídila desetidenní vyšetřovací vazbu na exprezidenta v rámci vyšetřování korupčního skandálu kolem brazilského stavebního koncernu Odebrecht. Státní zastupitelství politika vyšetřovalo kvůli údajně ilegálnímu financování prezidentské volební kampaně z roku 2006.

Podle listu El Comercio do Garcíova domu v rezidenční čtvrti Miraflores v metropoli přišel prokurátor Henry Amenábar, člen zvláštního týmu věnujícího se vyšetřování obřího korupčního skandálu Lava Jato (Automyčka), který má kořeny v Brazílii. Prokurátor doprovázený policisty Garcíovi sdělil informace o zadržení, načež se podle zdrojů deníku exprezident omluvil s tím, že si jde zatelefonovat. Když se po chvíli pokoušeli dostat policisté do pokoje, v němž se zavřel, ozval se výstřel.

Podle ministra vnitra Carlose Morána policie okamžitě pronikla do místnosti a odvezla Garcíu do nejbližší nemocnice. Lékaři jej ihned operovali, zemřel však po zástavě srdce a krvácení do mozku způsobeném průstřelem lebky.

Nejdřív znárodňoval banky, pak byl zastáncem volného trhu

Zdatný řečník García, který stál desítky let v čele kdysi mocné strany Apra, byl v době svého prvního prezidentského funkčního období nacionalistou, který během hospodářské krize znárodňoval banky. O dvě desetiletí později proslul jako zastánce volného trhu.

García byl vyšetřován kvůli podezření z přijetí úplatků od brazilské firmy Odebrecht, obvinění ale odmítal jako politicky motivovaná. Podobnými slovy ve středu reagovali politici jeho strany Apra na exprezidentův skon. Podle poslance Mauricia Muldera byla zjevná sebevražda „skutkem cti“ a reakcí na zvůli úřadů.

„Snažili se Alana Garcíu potupit, urážet, byl terčem permanentní agrese, a tak se rozhodl jako svobodný člověk, jeho rozhodnutí bylo věcí důstojnosti a cti,“ řekl médiím Mulder. Zároveň kritizoval prokuraturu za to, že rozhodla o předběžné vazbě ještě před výslechem peruánského zástupce firmy Odebrecht plánovaným na příští týden.

Brazilská stavební společnost Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu s kořeny v největší latinskoamerické zemi. V roce 2016 ale vyšlo najevo, že uplácela vysoké politiky ve více než desítce zemí Latinské Ameriky. V Peru čelí podezření z přijímání úplatků od ní všichni prezidenti, kteří stáli v čele země od roku 2001.